Zimski susret zavičajaca

Tradiciju okuplјanja povodom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša Zavičajni klub Vranjevačana i Novobečejaca, ispoštovao je i ove zime, kada je 14 februara, održan Zimski susret zavičajaca. Toga dana predstavnici Kluba, Monika Jovanov, Milorad Josimović i Branislav Vojnov položili su cveće na spomenik dr Vladimira Glavaša. Rukovodsto JP „Komunalac" smo obavestili o potrebi sređivanja ograde kod spomenika. Na ovom skupu zaslužnim darodavcima iz predhodne godine, uručili smo zahvalnice (31). Uz prigodan koktel i prisutni su obišli Muzej i pogledali izložbu fotografija „Nekad i sad".

Pečenje rakije na stari, tradicionalni način

Zavičajni klub je, 19. jula 2015. organizovao manifestaciju Pečenje rakije na tradicionalan način, ovog puta od kajsija, koje smo sakupili od naših članova i komšija. Kazan je bio srednje veličine. Ovog puta su za raspoloženje bili zaduženi harmonikaši Ivan-Bata Jovanović i Milan Pejin.

Glavni majstor je bio Atila Koso, uz veselo druženje što se i očekuje u ovakvim prilikama. Prisutni su bili zavičajci i komšije.

Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja održana i 2015. godine 16. maja, po tradiciji u „Glavaćevoj kući". Manifestacija je bila izuzetno posećena, posebno mlađim svetom. Program smo obogatili nastupom mladih folkloraša članova KUD „Bećarac" I „Jokai Mor" iz Novog Bečeja, koji su bili toplo pozdravlјeni za svoja izvođenja i koreografiju.

Godišnji susret zavičajaca

U okviru „Gospojine 2015" godišnji susret zavičajaca održan je, 29. avgusta, kada je održana i redovna Godišnja skupština kluba. Odazvalo se preko stotinu članova zajedno sa gostima, a tom prilikom uplaćeno je 88 članarina za 2015. godinu. Na Godišnjoj skupštini proširen je sastav Upravnog odbora, novi članovi su Olivera Blažin I SašaDujin.

Izveštaj o radu za predhodnu godinu je prezentovan i usvojen. Takođe je predstavlјen „Letopis za 2014 godinu" koji je štampan u 200 primeraka. Kao i do sada, sve manifestacije i programe koji se održavaju “Glavaševoj kući" imaju punu podršku i doprinos članova Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevačana. Ručak je u Restoranu „Kum" (lokal preko puta) protekao u izuzetno prijatnoj atmosferi.

U više navrata su TV ekipe koje su boravile u Novom Bečeju imale za sagovornike članove našeg udruženja (najčešće Jančika Koso i predsednik udruženja Bane Vojnov), za emisije "Oko-magazin", "Moja lepa Srbija" kao i video klipovi o turistički potencijalima naše sredine

Ceđenje grožđa na tradicionalni način

Ova manifestacija je održana, 26. septembra, u novoj verziji: na šinskim kolima, ali sa još lepšim ambijentom, devojkama i momcima folklornog društva „Bećarac" (pod rukovodstvom Olivere Blažin), kao i uz već proverene harmonikaše Batu Jovanovića i Milana Pejina. Tradicionalne narodne nošnje koje su nosili učesnici manifestacije su posebno izrazile lepotu radnji i događaja. Grožđe je bilo sorti: otelo i belo rusko „ledeno". Lokalana TV i mediji su ovu manifestaciju korektno i lepo zabeležili.

Na godišnjem susretu zavičajaca predstavlјen je portret dr Vladimira Glavaša, koji je izradio naš član, slikar novobečejski, Milorad Mića Josimović.

Polaznu osnovu, za izradu portreta, poslužila mu je, jedino sačuvana, crno-bela fotografija dr Vladimira Glavaša, nepoznatog autora. Portret je veličine 60x80 cm I izložen je u salonu Muzeja, pored originalne diplome Pravnog fakulteta, stečene u Pragu 1863. godine.

Konačnu verziju slike izradio je autor, nakon sugestije dr Aleksandra Kasaša, da leptir mašna bude crne boje i da se stavi štilo i pero na sliku. Ram je izradio Janoš Koso koji je, od tri polovna rama, načinio jedan, uz pomoć Monike Jovanov.

Tokom 2015. godine, Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća" stiglo je više poklona, od naših sugrađana, od kojih izdvajamo:

1. Drveni sanduk za brašno, poklon Slavice Kovačev,

2. Ostavština Vase Popovića, (knjige, dokumenti, fotografije), poklon predala Dragica Berar,

3. Platno za projekciju filmova, francuski bajonet, stari mlin za kafu itd. - Jovica Bibin,

4. Degustator vina (metal-staklo) za podrum - ručni rad, poklon Monike Jovanov,

5. Drvena presa za šunku, sečka za seno, darovao Aleksandar - Šaca Glavaški,

6. Planovi, mape Tiskog keja i Turističkog naselјa pored Tise, Spisak ktitora za pravoslavnu crkvu u Vranjevu, poklon Dragana Rauškog iz Novog Miloševa,

7. Secesijski drveni ormar - OŠ “Josif Marinković" Novi Bečej,

8. Berberski komplet - Dragan i Vera Sablјić,

9. Kapa sa značkama Mirka Saravolca, poklon ćerke Stanislave Saravolac,

10. Knjiga „Lazaret u Turskom Bečeju" - poklon autora Andre Karolјa,

11. Knjiga „Šorom Sredom" - poklon autora Bore Otića.

Među donatorima su i dr Aleksandar Kasaš, Branislav Vojnov, Nova Stojšin, Nemanja Majin, Smilјana Pejin, Stevan Pajić, Borivoj Jovčić, Branislav Vijatov, Peter Roža, Etel Šćepanović, Arsen Dragić i Narodna biblioteka Novi Bečej.

Muzej „Glavaševa kuća" je otvoren za posetioce povodom stogodišnjice od smrti dr Vladimira Glavaša, 16. februara 2009. godine, a knjiga utisaka počela je da se vodi od 3. septembra 2009. godine.

Izbor utisaka prvih posetilaca objavio je dr Aleksandar Kasaš u časopisu „Krovovi" (Sremski Karlovci 2011. godine, 6r.79/80,155-158).

Za ovaj broj Letopisa izdvajamo, po nama najzanimlјivije, utiske zabeležene u knjizi u 2015. godini.

11. april

Impresivno, veoma interesantno! Čestitke Zavičajnom klubu.

Bisera i Želјko Ožegović - Novi Beograd

5. maj

Učenici i nastavnici O.Š. „3 oktobar" iz Bora su impresionirani Muzejom „Glavaševa kuća". Duh starih vremena su u svima nama izazvali lepe osećaje, tišinu i pokazali na da lepota života je u jednostavnosti i u očuvanju običaja i tradicije. Zahvalјujemo se domaćinima na lepom i toplom gostoprimstvu.

D. Boranovć, Majinović

21. maj

Prijatno sam iznenađena, a malo je reći, ovim divnim restauriranim prostorijama po uzoru na to kako su izgledale nekada sa puno pažnje i lјubavi Novobečejci vode računa o svojoj kulturi i tradiciji.

Tamara Marković član žirija takmičenja „0bzorja na Tisi"

30. maj

Izvorni klub - 100 eminentnih dobrovolјnih davalaca krvi iz Novog Sada su posebno zahvalni pruženom i prikazanom...

predsednik Miodrag Đukić

11. juni

Prelijepo druženje sa divnim domaćinima! Radujem se ponovnom druženju u skorije vrijeme... Veliko hvala!

vaspitač Tatjana Vukadin

12. juni

Hvala „čuvarima" naše bogate istorijske prošlosti i uspomene na značajne lјude bez kojih nebi bilo ni nas.

Milica Pavlović, autorka „Porodičnog Bukvara"

23. juni

Fala za turata. Odličen e muzejot! Prodolžete taka! Pozdrav od Makedonija!

Kate

23. juni

Ovo je nešto najlepše što sam videla u Srbiji! Pozdrav od antropološkinje, etnološkinje i omladinske radnice iz Pančeva.

Nataša Lenđel

27. juni

U lepoti vranjevačkoj čemu je mnogo doprineo i uvaženi profesor Aleksandar Kasaš, uživala sam vrativši se u starine bidermajera i druge lepote, do slika Nikole Aleksića, rukotvorina starih majstora i drugog. Veoma je plemenit bio Vladimir Glavaš a to se treba ugledati. Hvala za sve što ste sačuvali.

Olga i Miroslav Minić

27. juni

Veoma bilo zanimlјivo videti zavičajni muzej. Hvala puno!

ambasador Azerbejdžana

5. juli

Morala sam ponovo da dođem i uživam u gostoprimstvu i lјubaznosti domaćina. Želim vam puno uspeha u dalјem radu i hvala vam što ste realizovali predivnu ideju da sačuvate od zaborava prošla, lepša vremena.

Dudić Jasmina, Novi Sad

27. avgust

Trenutno živim u Kanadi zadnjih 35 godina. Veoma sam obradovan sa obnavlјanjem dr. Vladimira Glavaša kuće i pretvaranjem u muzej. Nosim sa sobom prijatne utiske.

Milorad Vlaškalin, Josifa Marinkovića 120

29. avgust

Božanstveno. Vredna za zavičajnu zbirku Novog Bečeja.

Sanja Vukčević Antonić

29. avgust

Srećna sam što postoje ovakvi zalјublјenici u našu baštinu, divni lјudi, tako skromni a tako Veliki. Divim Vam se na lјubavi i velikom radu koju ulažete na očuvanju kulturne baštine. Hvala vam na divnoj prezentaciji. Muzej je prelep a predmeti naročito. Želim Vam mnogo zdravlјa i uspeha u dalјem radu.

Udruženje za negovanje tradicije „Izvor" Knjaževac, predsednica Ljilјana Mihajlović

1. septembar

S poštovanjem dr Glavaš Trbić Ljilјana, Novi Bečej - Vranjevo

1. septembar

Kada prođem ulicom J. Marinkovića, glavnom u Vranjevo doživim prekrasne slike detinjstva. Kuća Glavaša je nešto posebno.

Glavaš Trbić Boško, Novi Bečej - Vranjevo

6. septembar

Izuzetno sređeno i zanimlјivo. Prelepo iskustvo. Hvala gospodinu Janošu na gostoprimstvu. Svaka čast!

Ruma, Miloš, Jasmina, Aleksandra i Vanja

24. septembar

Srećna sam što sam uspela da okupim članstvo u prevoz koji nam je omogućio predsednik opštine gospodin Selaković Milan, dovedem lјude u Novi Bečej, a zahvalna članovima invalida rada što su nam omogućili da posetimo ovu predivnu kuću dr. Vladimira Glavaša. Posebno smo zahvalni profesoru Kasašu. A zahvalni smo svima koji su proveli dan sa nama iz organizacije invalida rada koju vodi gospodin Lukačev Vojislav.

predsednica Cvetićanin S. - Plandište

6. decembar

Planinari Kluba „Železničar Beograd" obiđoše po ko zna koji put Novi Bečej, a po drugi put ovaj predivan Muzej. Ko ga nije video mnogo je propustio u životu. Muzej vredan divlјenja. A domaćini oni pravi stari Vranjevci koji su nas dočekali lepom reči i prijatnom atmosferom.

U ime nas grupe od 69 svih Vasta Vera vodič, Dobrivoje Radojević

31. decembar

U ovom muzeju je vrlo lepo I sve lepo uređeno. Vrlo mi se svidelo i lepo sam se proveo!

Vojin Pješčić

Strana 1 od 5

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak