Zimski susret zavičajaca

Pripremama za, sada već tradicionalno, okuplјanje povodom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša, prethodile su promene u rukovođenju udruženjem. Posle pismene ostavke prethodnog predsednika, odlučeno je da ulogu vršioca dužnosti predsednika udruženja preuzme Branislav Vojnov, sekretara Monja Jovanov i blagajnika Janoš Koso.

Zimski susret održan je 15. februara 2014. godine. Ovo je bila prilika da se polaganjem venca na grob dr Vladimira Glavaša oživi sećanje na tog plemenitog čoveka. Venac su u ime Udruženja položoli Branislav Vojnov, Milorad Josimović i Monja Jovanov. Prilikom obeležavanja godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša posetiocima je priušteno zadovolјstvo da vide vredan poklon porodice Banjac, polukoncertni klavir iz druge polovine 19. veka. Dodelјena su i priznanja darodavcima za prethodnu godinu.

Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja održana je 17. maja 2014. godine u Muzeju Glavaševa kuća. Posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu ručnih radova žena iz udruženja Jokai Mor, izložbu crteža Franzišeka Nernaka i izložbu starih fotografija iz kolekcije Narodne biblioteke Novi Bečej, ali i da uživaju u stihovima Jovana Jovanovića Zmaja uz gitarsku pratnju. Iznenađenje večeri biloje gostovanje hora roditelјa OŠ “Josif Marinković" koji je prigodnim numerama bio kruna ove večeri.

Pečenje rakije na stari, tradicionalni način

Sredinom jula 2014. godine, Zavičajni klub je organizovao manifestaciju, Pečenje rakije na stari, tradicionalni način, u dvorištu Muzeja Glavaševa kuća. Materijal za rakiju bila je kajsija iz dvorišta Muzeja i donacija Bore Gvozdenca, tako da je u „pogonu" bio veliki kazan. Prisutni posetioci mogli su da uživaju u prigodnom posluženju i zvucima tamburaškog orkestara Obzorja.

Izložba slika Tibora Nađa

Tokom trajanja Gospojinskih dana, u Zavičajnom klubu održana je izložba slika našeg sugrađana, slikara Nađ Tibora. Izložene su slike vlasništvo kolekcionara slika i umetničkih predmeta prof, dr Aleksandra Kasaša.

Godišnji susret zavičajaca

Redovna godišnja Skupština održana je u subotu, 25. avgusta 2014. godine. Susret je protekao u prijatelјskoj atmosferi. Sedamdesetak zavičajaca okupilo se u dvorištu Muzeja I „razgovoru nije bilo kraja". Na Skupštini je promenjen sastav Upravnog odbora Zavičajnog kluba, u koji su imenovani: Branislav Vojnov, Mirko Saravolac, Janoš Koso, Monja Jovanov, Milorad Josimović, Svetislav Arbutinov, Stevan Davidoić, Arpad Švaner i Nikola Josimović.

Predstavlјen je izveštaj o radu za proteklu godinu što su prisutni jednoglasno podržali. Predstavljen je i Letopis (dvobroj) za 2012-2013. Komentari prisutnih bili su pozitivni, uz opasku da bi bilo dobro da se sastav Zavičajnog kluba podmladi, kako bi se mladi postepeno uklјučili u rad ovog udruženja i nastavili negovanje ove lepe tradicije.

Sve manifestacije i programi koji se osržavaju u okviru muzeja Glavaševa kuća, Zavičajni klub je sproveo u delo uz pomoć lokalne samouprave i Turističke organizacije na čelu sa Nemanjom Vaskovićem.

Ceđenje grožđa na tradicionalni način

Manifestacija Proizvodnja vina na tradicionalni način održana je krajem septembra. Grožđe za vino koje se uzgaja u Muzeju, dopunjeno je donacijom Bore Gvozdenca. Članovi folklornog udruženja „Bećarac” kojim rukovodi Olivera Blažin, uveličali su ovaj događaj.

U tradicionalnim nošnjama dočarali su običaj gaženja grožđa uz pratnju tamburaškog orkestra „Obzorja". Sve ovo je propratila ekipa RTV, i emisije „5kazanje" na čelu sa Borom Otićem, tako da je naša mala varoš predstavlјena široj javnosti.

Zavičajni klub na RTS

Tokom 2014. godine, u nekoliko navrata ekipe RTS snimale su priloge kojima je promovisala Novi Bečej, u čemu su doprinos dali i članovi Zavičajnog kluba, pre svih Branislav Vojnov predsednik kluba. Prilozi koji su snimlјeni vezani su za priče o regulisanju toka reke Tise, Glavaševoj kući i vožnji patrijarha.

Poseta ambasadora Kralјevine Norveške

U sklopu posete našem gradu, a povodom otvaranja Kancelarije za borbu protiv siromaštva, njegovoj ekselencijj ambasadoru Kralјevine Norveške, Nilsu Ragnar Kamsvagu, upriličen je prijem u dvorištu Muzeja „Glavaševa kuća" gde su mu domaćini bili čelnici lokalne samouprave i predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov.

Obeležena 70-ta godišnjica oslobođenja Novog Bečeja

U organizaciji Društva rusko-srpskog prijatelјstva i Zavičajnog kluba U Domu kulture organizovana je 4. oktobra svečana akademija povodom 70 godina od oslobođenja Novog Bečeja (1944-2014). U programu su učestvovali hor srpske pravoslavne crkve iz Pančeva, Svetislav Nićetin i učenici OŠ „Miloje Čiplić" koji su izveli splet borbenih pesama, dok je orkestar „Obzorja" izveo nekoliko ruskih pesama u pratnji solistkinja Sanje Milenković i Jelene Paulјev. Referat na temu „Uticaj Crvene armije u oslobođenju Srbije 1944/45" podneo je prof. dr Aleksandar Kasaš.

Scenografiju je izradila Monja Jovanov, sa akcentom na georgijevsku lentu koja je prisutnima bila delјena u holu Doma kulture, uz poruku „DA SE NE ZABORAVI"!

Akademija je bila izuzetno posećena i praćena sa velikom pažnjom, gosti iz Ruske ambasade i ovog puta su poneli izuzetno lepe utiske iz našeg grada.

Otkrivanje makete novobečejske tvrđave

U holu Doma kulture opštine Novi Bečej, 20. juna 2014. godine otkrivena je maketa novobečejske tvrđave na Tisi. Inicijativa za izradu makete potekla je od Doma kulture, a autorsko je delo umetnika Milorada Miće Josimovića, koji se potrudio da što vernije prikaže svu monumentalnost ovog utvrđenog grada, uz konsultacije i stručni nadzor prof. dr Aleksandra Kasaša.

Maketa je deo stalne postavke Doma kulture.

Tokom 2014. godine, na adresu Muzeja „Glavaševa kuća" stiglo je više poklona od naših sugrađana, za ovu priliku izdvajamo:

1. Dvorišna klupa iz 19. veka, ostavština porodice dr Lasla Patakija, poklon Mileta Lazića Rođe,

2. Enciklopedije (Brockhous converstion leksikon Leipzig 1883), poklon dr Aleksandra Kasaša,

3. Veliki nemački kantar, od 500 kg nosivosti, poklon Slobodana Vaščića,

4. Veliki drveni baštenski sto za osam osoba, ručni rad majstora Imre Korenčija,

5. Polikoncertni bečki klavir obložen orahovim furnirom iz bidermajer epohe (sredina 19. veka), poklon porodice Banjac,

6. Dve autorske kaligrafije, poklon Ankice Josimović.

Među donatorima su: Jovana Glavaški, Zita Torjai, Želјko Lungulov, Ištvan Đerki, Sava Glavaški, Veselinka Nađalin, Branislav Vojnov, Branislav Boberić, Pater Roža iz Bečeja, Sredoje Blažin, Ilija Nešić, Aleksandar Suvačarov, Julijana Tot, Lazar Laušev, Šandor Nikoš, Ružica Sudarski, Žužana Seleš, Silard Bognič, Kata Galetin, Ivan Lalić, Vladimir Davidović, Miomir Pecarski i Nikola Josimović.

Muzej „Glavaševa kuća" je otvoren za posetioce povodom stogodišnjice od smrti dr Vladimira Glavaša, 16. februara 2009. godine, a knjiga utisaka počela je da se vodi od 3. septembra 2009. godine. Izbor utisaka prvih posetilaca objavio je dr Aleksandar Kasaš u časopisu „Krovovi" (Sremski Karlovci 2011. godine, br.79/80, 155-158). Za ovaj broj Letopisa izdvajamo, po nama najzanimlјivije, utiske zabeležene u knjizi u 2014. godini.

2. april 2014.

Doći u Novi Bečej, a ne posetiti ovu lepotu neprocenjiva je šteta. Hvala Vam dragi prijtelјi što ste uspeli da sačuvate i ostavite u amanet mlađim generacijama istoriju Novog Bečeja.

Zoran Knežev, hroničar i publicista Novog Sada

3. april 2014.

Sa velikim zadovolјstvom dolazimo u posetu Muzeju koji nam budi prijatne emocije.

Vrtić „Leptirić", vaspitačice Bilјana Gojković i Sanja Jocković

8. april 2014.

Sa velikim zadovolјstvom dolazimo u posetu Muzeju, drago nam je što je blizu našem vrtiću i da možemo često da ga posećujemo. Hvala Vam na lepom dočeku i doćićemo i drugi put.

Deca i vaspitači vrtića „Kolibri" iz Vranjeva

29. april 2014.

Vrlo impresivno i sa stilom prezentovano, a u isto vreme moguće uz korišćenje novih tehnologija i računara približiti istoriju i mlađima. Svaka čast i napred. Videćemo se mi opet sa porodicom!

Nedelјko Kužet iz Inđije

27. maj 2014.

Snimam TV prilog „5-kazanje".

Bora Otić

27. maj 2014.

Hvala na Gostoprimstvu. Želim vam uspeha u održavanju i radu ove vredne, divne kuće. Čuvajte ovo blago!

Uz zahvalnost, Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin

29. maj 2014.

Sjajan utisak! Kuća koja oslikava devetnaesti vek u Banatu u potpunosti.

Ljubomir Popović

29. maj 2014.

Sa velikim zadovolјstvom sam dva puta posetila ovaj sjajan muzej.

Vesna Šouc

30. maj 2014.

Kada se otvori drvena kapija ulazi se u prošlost i nastaje pravo oduševlјenje. Zahvalna sam nastavnici što nas je dovela u ovaj raj.

Olivera Juras, vodič, TA „Crveni signal" Sombor

7. jun 2014.

Svetsko, a naše „Vranjevačko"!

Joka, Maja, Neda i Cveta

15. jun 2014.

Zahvala porodice Šajtinac iz Bečkereka, lepota i mistika čuvaće uspomenu na veliko ime i neprolazno delo Glavaševo.

Ljudmila Šajtinac, Mirjana Šajtinac, Mila Jakšić Šajtinac, Uglјeša Šajtinac

17. jul 2014.

Iskreno se zahvalјujem na lјubaznosti svih u ovoj zavičajnoj kući koji su mi svojom pričom pomogli da steknem nova znanja o prošlosti Vranjeva i Novog Bečeja. Posebno ističem Koso Janoša.

Slavica Gajić, kustos etnolog, Narodni muzej Kikinda

8. avgust 2014.

Veoma detalјno opisana istorija kuće i porodičnog života veoma poznatih Srba. Hvala Vam i sve najbolјe.

Stana Downie, London

20. avgust 2014.

Sjajno iskustvo! Trebalo bi imati više ovakvih mesta po Srbiji.

Zahvalni Agota Kosoruš i Miloš Vlainić

21. avgust 2014.

Jedna lepota kako se poštuju protekla vremena, lјudi koji su u životu uradili nešto i iza sebe ostavili „nešto". U muzej me je doveo moj drug Bane Vojnov, kao i Vitomira Gavrilovića iz Rumenke. Čuvajte ovo i dovedite decu da vide odakle potiču!

Pukovnik u penziji Petar Žigić, Novi Sad

27. avgust 2014.

Ne mogu da skrijem oduševlјenje onim štom sam videla. Svaka čast očuvanju istorije, hvala profesoru na „času istorije" koji nam je održao.

Miroslava Terzin, Kikinda

27. avgust 2014.

Vrlo lepa postavka. Služi na čast celokupnom Srpstvu. Veliki uspeh Zavičajnog društva Vranjevo.

Slavko Terzin, Kikinda

11. septembar 2014.

Srećna sam i očarana sa svim eksponatima. Drago mi je da gospoda: Kasaš Aleksandar i Janoš Koso sa toliko ljubavi, emocija i pažnje prenose na nas posetioce.

Babić Nevenka, Beograd

10. novembar 2014.

Polaznici „Druge šanse", drugi i treći ciklus, 0Š "Josif Marinković" Vranjevo

Marija Šajin, Denis Salihović, Maja Đin, Marija Zlatar i drugi i profesorica istorije Jelena Čivčić

16. novembar 2014.

Svoju prijatelјicu iz Slovenije sam rado povela da joj pokažem naš lepi muzej.

Vesna Raškov

Na osnovu Odluke Skupštine opštinme Novi Bečej, izbori za članova Saveta Mesne zajednice Novi Bečej održani su, 21. decembra 2014. godine.

Izbori su održani na 16 biračkih mesta, a na osnovu najvećeg broja glasova, za članove Saveta Mesne zajednice Novi Bečej, izabranio su: Ivan Bošnjak, dipl. ing. saobraćaja, Novica Blažin, master menadžer turizma, Branko Svilengaćin, doktor stomatologije, Milan Budakov, penzioner, mr Marija Brković, dipl. ing. mašinstva, Miloš Zvekić, ing. proizvodnog mašinstva, Ferenc Balint, penzioner, Atila Pataki, trgovac, Zora Rakić, dipl. pedagog, Vesna Kirsanov, grafički tehničar, Vladimir Davidović, prof. razredne nastave, Srđan Pecarski mašinski tehničar, Nikola Malјugić, penzioner, Živa Jakovlјev profesor informatike, Milenko Garčev, automehaničar, Želјko Ostojić, mašinski tehničar.

Za predsednika Saveta Mesne zajednice izabran je Branko Svilengaćin, a njegovog zamenika Milenko Garčev.

Ostavka predsednika SO Novi Bečej

Predsednik Skupštine opštine Novi Bečej, Saša Maksimović (Srpska napredna stranka), koji je istovremeno i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, zbog nespojivosti ovih funkcija, podneo je, u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija, neopozivu ostavku.

Kako je na 23. sednici Skupštine opštine Novi Bečej, koja je održana 3. oktobra 2014. godine, ostavka prihvaćena, odbornici lokalnog parlamenta su pristupili izboru novog predsednika. Za predsednika novobečejske Skupštine opštine izabran je Mirjan Jakšić iz Novog Miloševa, takođe član Srpske napredne stranke.

Strana 1 od 4

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak