Zimski susreti zavičajaca 2012.

Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana upriličio je 18. februara 2012. godine, tradicionalni zimski susret svojih članova, obeležavajući na taj način godišnjicu smrti dr Vladimira Glavaša (1834- 1909) i istovremeno, treću godišnjicu otvaranja muzeja u njegovoj kući. Delegacija Zavičajnog kluba, koju je predvodio predsednik Borivoj Ćurčić je, tim povodom, položila cveće na grob dr Vladimira Glavaša, koji je sahranjen na vranjevačkom groblјu.

Članove Kluba i brojne zvanice pozdravio je predsednik Borivoj Ćurčić, da bi potom bio predstavlјen preuređeni podrumu Glavaševe kuće, koji je uređen dobrovolјnim radom članova Kluba, pri čemu treba istaći Karolјa Andrea i Janoša Kosoa i podršku lokalne samouprave. Zahvalјujući darodavcima i lјudima koji su nesebično uložili svoj dobrovolјni rad, trud i umeće, podrum je zasjao nekadašnjim sjajem i može se koristiti za raznovrsne kulturne programe i okuplјanja.

Priču o podrumu, od ideje do realizacije, ispričao je domar Muzeja Janoš Koso, da bi potom predsednik Zavičajnog kluba uručio zahvalnice darodavcima: Milošu Imbronjevu, Stanku Andrinu, Ružici Tikvić, Stevanu Vujičiću, Tomislavu Dragiću, Branislavu Vorgučinu, Slavici Arbutinov, Dobrivoju Rajiću, Robertu Kišu, Moniki Jovanov, Mariki Čanji, Eržebet Gorči, Imreu Korenčiju, Eriki Janković i Beli Balintu, koji su svojim prilozima upotpunili zavičajnu zbirku.

2013.

Zimski susret zavičajaca 2013. godine održan je 16. februara, povodom obeležavanja godišnjice smrti Vladimira Glavaša i četvrte godišnjice otvaranja Muzeja. Prisutne je pozdravio predsednik Zavičajnog kluba Karolј Andre, posebno naglasivši da je februarsko okuplanje u Muzeju "Glavaševa kuća" prava prilika za sećanje na velikog dobrotvora i plemenitog čoveka Vladimira Glavaša, čiji dom je postao stecište materijalnih i duhovnih vrednosti prošlog i sadašnjeg vremena novobečejske varoši. Posetioci su mogli da vide momačko-devojačku sobu, koja je obnovlјena uz pomoć Zoltana i Magdolne Alaćan. Pored toga upoznati su sa nabavkom sedam klupa za dangubnik (Imre Korenči), uvođenjem video nadzora, promocijom knjige Karolјa Andrea "Gedoen Rohonci gospodar Bisernog ostrva", sa novom manifestacijom „Berba grožđa i izrada vina na tradicinalni način" i obnovom špajza, koji je dobio priliku da „zasija" punim sjajem.

Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović se obratio prisutnima i istakao značaj ove ustanove, u koju dolazi sve veći broj posetilaca iz cele Srbije i predstavlјa značajan turistički potencijal.

Na kraju susreta su Ružici Borđin, Stevanu Pajiću, Milivoju Rezniću, Zoltanu Sabou, Miloradu Kiseličkom, Stevanu Davidoviću, Arsenu Dragiću, Mari Cvejin, Milivoju Vrebalovu, Klari Neborovski, Mihalјu i Rozaliji Mesaroš, dodelјene zahvalnice za donacije i pomoć u 2012. godini.

Noć muzeja 2012.

Novobečejska opština se, 19. maja 2012. godine, uklјučila u svetsku kulturnu manifestaciju „Noć muzeja". Muzej „Glavaševa kuća"je otvorio svoja vrata za posetioce kojima je ponuđen bogat program, čija je okosnica bio jubilej 130 godina DVD Novi Bečej. U podrumu Muzeja mogla su se degustirati vina Bore Gvozdenca, vlasnika firme „Euro pan" doo (plantaža grofa Gedeona Rohoncija na Bisernom ostrvu) i vina Ljube Pavlovića, vlasnika firme„Tiska perla Biserno ostrvo" doo.

Učešće u "Noći muzeja" uzeli su: Ištvan Mesaroš, Monika Jovanov, mališani PU "Pava Sudarski", vaspitačice Melinde Simić, učenici OŠ „Josif Marinković" i „Miloje Čiplić", folklorna grupa KUD „Bećerac" Novi Bečej (stručni rukovodilac Olivera Blažin) i književnik Radovan Vlahović. Programu su prisustvovali i čelnici lokalne samouprave: predsednik opštine Milivoj Vrebalov i pomoćnici predsednika Tomislav Ratković i Saša Šućurović.

2013.

Manifestacija "Noć muzeja"je organizovana 18. maja, deseti put u Srbiji, a četvrti putu Novom Bečeju, u organizaciji Turističke organizacije opštine Novi Beečej, uz podršku lokalne samouprave. U Muzeju "Glavaševa kuća" je posetiocima predstavlјen život između i nakon Drugog svetskog rata. U saradnji sa Narodnom bibliotekom Novi Bečej upriličena je izložba starih plakata, koji svedoče o životu Novog Bečeja i njegovih žitelјa u pomenutom periodu. Posetiocima u Muzeju je ove večeri omogućeno da, po prvi put, vide zbirku crteža Františeka Čermaka, koju je Zavičajnom klubu poklonila Rozalija Lerik.

Potom je Svetislav Arbutinov, trgovac u penziji, nekadašnji glumac Amaterskog pozorišta, kazivao monodramu o prošlosti Novog Bečeja. Tokom večeri posetiocima su bili dostupni sadržaji Muzeja "Glavaševa kuća", uz degustaciju vina, domaće štrudle, limunade i kokica u podrumu i specijalnom uslugom berbera u berbernici, do kasih večernjih sati.

Godišnji susret zavičajaca 2012.

Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana je 25. avgusta 2012. godine, u okviru Velikogospojinskih dana, organizovao susret svojih članova u Muzeju "Glavaševa kuća". Pozivu organizatora ovog tradicionalnog skupa odazvalo se sedmdesetak zavičajaca.

Godišnju skupštinu Zavičajnog kluba, otvorila je sekretar Nataša Vidaković referatom o godišnjem radu udruženja. Zatim je usledila promocija knjige profesora dr Save Ivanića „Plivanje i vaterpolo u Novom Bečeju", koju je autor izdao sopstvenim sredstvima, specijalno za ovu priliku. Domar Muzeja Janoš Koso je pročitao tekst o razvoju DVD Novi Bečej, a tom prilikom je u dvorištu bila postavlјena izložba o radu DVD. Zavičajni klub je izdao Letopis za 2011. godinu i tako podsetio na sve značajnije događaje u varoši.

Prisutnim članovima poklonjene su, od strane autora, knjige „Plivanje i vaterpolo u Novom Bečeju" prof.dr Save Ivanića i Monografija FK „Jedinstvo" Novi Bečej 1989-2009. autora Stevana Davidovića. Druženje zavičajaca završeno je zajedničkim ručkom u restoranu “Tiska kuća" na obali reke Tise.

U 2012. godini Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana objavio je prvu knjigu u sopstvenom izdanju "Gedeon Rohonci - gospodar Bisernog ostrva", autora Karolјa Andrea. U recenziji za ovu knjigu Ferenc Nemet je istakao:

"Karolј Andre se već decenijama bavi istorijom Novog Bečeja i marlјivo sakuplјa fotografije, dokumenta i podatke koji se tiču njegovog zavičaja i znamenitih Novobečejaca. On nas ovim prigodnim albumom upućuje u život i uspešnu karijeru Gedeona Rohoncija (1852- 1929), turskobečejskog poslanika Mađarskog parlamenta i gospodara Bisernog ostrva. Reč je o memorijalnom izdanju, koje nastaje povodom 160. godišnjice od rođenja Gedeona Rohoncija. Želјa autora bila je da zabeleži podatke iz Rohoncijevog života i time ih učini dostupnima sadašnjim i budućim naraštajima Novobečejaca. Izgleda da tek sada, na početku XXI veka, možemo da se divimo Gedeonovom poduhvatu od pre sto godina - proizvodnji dinje tiski biser i regionalnog vina Krokan, zahvalјujući kojima je on postao poznat i priznat privrednik u Monarhiji i time proslavio ime Novog Bečeja i Bisernog ostrva.

Ukoliko istorija privrede Banata bude detalјno obrađivana, u njoj će počasno mesto zauzeti lepi Gida, gospodar Bisernog ostrva, koji je krajem XIX i početkom XX veka svojim uspešnim privrednim preduzetništvom uticao na procvat Novog Bečeja i okoline".

U dvorištu Muzeja Glavaševa kuća, 12.oktobra 2012. godine, organizovana je berba grožđa i pravlјenje vina na tradicionalni način.

Povod za ovaj događaj bila je uspešna popravka stare prese za vino, koju je Muzeju, prošle godine, poklonila porodica Mesaroš, kao i tri stotine grozdova belog grožđa, koje je dozrelo u dvorištu ove ustanove.

Nakon berbe, presa je "puštena u rad" Pravlјenje vina teklo je pod rukovodstvaom Mirka Saravolca, koji je prisutne upoznao sa tehnologijom rada prese, koja je posle trideset godina odmaranja ponovo "zavrtela krug".

Vino tzv. mušt (šira), koje je poteklo iz prese, ponuđeno je prisutnima, uz opasku da treba biti oprezan prilikom konzumiranja.

Organizatori ovog događaja, još jednom su ukazali na značaj i potrebu očuvanja starih "vrednosti".

Godišnji susret zavičajaca 2013.

Novobečejci i Vranjevčani, verni tradiciji, godišnje okuplјanje organizovali su 24. avgusta, u Muzeju Glavaševa kuća".

Susret je započeo godišnjom skupštinom Zavičajnog kluba, koju je vodio Stevan Davidović, koji je sve prisutne podsetio na reči dobrodošlice, koje je 1985. godine izgovorio Branislav Bata Kiselički, jedan od osnivača ovog kluba. Nakon toga zavičajci su upoznati sa finansijskim izveštajem i programom rada. Skupština je razrešila članove Upravnog odbora, na sopstveni zahtev, Milorada Azuckog i Natašu Vidaković, a imenovala Stevana Davidovića i Moniku Jovanov. Nakon toga pročitani su referati o znamenitim ličnostima ovog grada: Karolј Andre je pripremio tekst o životu i radu dr Jenea Sentklaraia (Eugen Nedić, 1843-1925), a veoma zanimlјivo izlaganje o Ognjeslavu Kostoviću (1851-1916) priredio je Branislav Vojnov. Druženje je nastavlјeno u restora nu „Tiska kuća" uz zvuke tamburice.

Pokloni Zavičajnoj zbirci

Rozalija Lerik, jedna od najvećih donatora muzeja Glavaševa kuća je i 2012. godine nastavila sa darivanjem. Ona je muzeju poklonila vrlo lepe primerke nameštaja s kraja XIX veka i 26 crteža i garfika Františeka Nermaka.

Tokom prve polovine 2012. godine na adresu Muzeja Glavaševa kuća stigla je jedna neočekivana pošilјka iz Sjedinjenih Američkih Država. Bio je to prelep album, jedinstvenog dizajna, štampan na kvalitetnom papiru, fotomonografija od 28 stranica o proslavlјenom novobečejskom fudbaleru, igraču "Partizana" Mihalјu Mesarošu - Mesketu, rođenom 1935. Godine u Novom Bečeju. Monografija je štampana u svega 4 primeraka i bogato je ilustrovana fotografijama iz uspešne karijere ovog fudbalera.

Danica Sekulić je darovala veoma staru drlјaču od bagremovog drveta, širine preko dva metara. Sava Glavaški je darovao paraći plug, vinsko bure, pivsko bure i drvčanik za kola. Ferenc Gujaš je darovao kompletnu vatrogasnu uniformu sa kapom.

Janoš Koso poklonio je drveno korito od dva metra, kožni pribor - sersan tj. amove za konje, kao i druge vredne sitnice.

Prilikom kopanja temelјa za novu ćupriju ispred kuće svog dede, u ulici Sonje Marinković 28/a, Arpad Švaner je naišao na neobičan tvrdi i glomazni predmet. Bio je to mlinski kamen od vetrenjače ili vodenice, koji je darovao muzeju.

Biblioteka Zavičajnog kluba je obogaćena sa preko 100 naslova, knjige su poklonili profesor dr Sava Ivanić i Stevan Davidović, dok je Milorad Kiselički poklonio 97 knjiga iz edicije Srpska književnost.

Februara i marta meseca 2013. godine etno zbirka Zavičajnog kluba i Muzeja „Glavaševa kuća" je obogaćena radnom klupom i bidermajer orman-garderoberom, koje je poklonio Novobečejac Atila Šari. Jovana Glavaški darovala je predratni porcelanski servis, zidne ukrasne tanjire i ručne radove. Sredoje Blažin je darovao drveni plug, veliko rešeto i delove za volovska kola. Jovica Bibin je darovao magnetofon, kameru i montažni sto za filmove iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Na lokalnim izborima, koji su održani 6. maja 2012. godine, u opštini Novi Bečej je zabeležena dobra izlaznost birača, od 20.371 upisanih, glasalo je 13.396 građana ili 65,76 posto. Na izborima za Skupštinu opštine prijavilo se osam stranaka, najviše glasova dobila je Liberalno demokratskoj partija (LDP) 3.320, Srpska napredna stranka (SNS) 3.132, Demokratska stranka 1.893, SPS i PUPS 1.028, Srpska radikalna stranka (SRS) 1.017, Liga socijaldemokrata Vojvodine 867, SVM 854, URS 810.

Kako Skupština opštine ima 31 odbornika, na osnovu izbornih rezultata LDP je obezbedio 8, SNS 8, DS 5, SRS 2, LSV 2, URS 2, SPS 2, SVM 2 mandata - odnosno odbornika.

Istog dana se glasalo i za poslanike u Skupštini AP Vojvodine. Od šest kandidata (Milivoj Vrebalov, Srđan Glavaški, Nandor Dvorski, Petar Kerkez, Stevan Popov i Sreća Solarov) u drugi krug su prošli kandidat LDP Milivoj Vrebalov (5.214 glasova) i kandidat SNS, Stevan Popov (2.881 glas).

Drugi krug izbora za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, po većinskom sistemu, održan je 20. maja. Od 20.372 upisana birača na izbore je izašlo 10.255 građana ili 50,38 posto. Za poslanika Skupštine AP Vojvodine izabran je Milivoj Vrebalov, koji je dobio 5.638 glasova, dok je Stevan Popov dobio 4.193 glasa.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine za predsednika opštine izabran je Saša Šućurović (LDP), a za zamenika predsednika Tomislav Ratković (DS). Za predsednika Skupštine opštine imenovan je Srđan Glavaški (LSV), a za zamenika predsednika SO Milјan Isakov (LDP). Na istoj sednici, za članove Opštinskog veća, imenovani su: Milivoj Perić, Radoslav Šećerov, Strahinja Vasković, Srđan Ćopić, Dragan Popov, Ivan Jakšić, Tibor Balo, Miodrag Latinčić i Predrag Useinović.

Nova koalicija 2013. godine

Posle nešto manje od godinu dana, na 10. sednici Skupštine opštine, koja je održana 31. maja 2013. godine, došlo je do pregrupisavanja snaga i formiranja nove koalicije. Formirana je nova skupštinska većina u kojoj više nisu bili predstavnici Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, što je uslovilo više kadrovskih promena.

Smenjen je predsednik SO-e Srđan Glavaški (LSV), a umesto njega imenovan Saša Maksimović (SNS). Umesto Tomislava Ratkovića (DS), za zamenika predsednika imenovan je Matija Kovač (SNS). Smenjeni su članovi Opštinskog veća Strahinja Vasković, Srđan Ćopić, Dragan Popov i Ivan Jakšić, a umesto njih imenovani su Dušan Pavlović, Branko Svilengaćin, Milan Kaludjerski i Olga Lalić.

Osnovna škola „Miloje Čiplić"

U školskoj 2012/2013. godini OŠ „Miloje Čiplić" je imala 563 učenika i 28 odelјenja (25 redovnih i 3 za nastavu po specijalnom programu). Od 28 odelјenja, u 17 se nastava odvijala na srpskom jeziku (385 učenika), a u 8 odelјenja na mađarskom nastavnom jeziku (164 učenika), dok je u 3 odelјenja po specijalnom programu bilo 14 učenika. U proces rada bilo je uklјučeno 72 radnika od toga, 13 nastavnika razredne nastave, 31 nastavnik predmetne nastave, 3 nastavnika za realizaciju specijalnog programa i 1 nastavnik u produženom boravku.

Za versku nastavu bila su angažovana 3 sveštenika, a pored direktora i sekretara, škola je imala 1 psihologa i 1 pedagoga.

Direktor škole bila je Zorica Garčev.

U ovoj školskoj godini, u svim učionicama, uveden je internet sa nastavničkim kompjuterom, u 9 učionica postavlјeni su veliki LCD televizori, a kompletiran je i informatički kabinet.

Nastavlјen je rad produženog boravka u jednom odelјenju. U ovoj školskoj godini obnovlјena je razmena učenika sa bratskom školom „Dimitrije Todorović Kaplar" iz Knjaževca, a ono na šta je ova škola posebno ponosna je činjenica da su, osim redovnog odlaska deset učenika, u januaru 2013. godine, u Trogen, u Švajcarsku, po projektu „Pestalozzi children" fondacije, petoro najbolјih učenika: Selena Pandurović, Melinda Farkaš, Selena Garčev, Vesna Tatić i Bojana Tatić, boravile, u julu mesecu, u Dečijem selu u Trogenu, u Švajcarskoj, preko istog projekta, kao nagrada za uspeh koji su postigli kao najbolјi đaci.

Đaci generacije ove škole godini bili su Selena Pandurović i Melinda Farkaš, kojima je lokalna samouprava dodelila novčanu nagradu od 15.000 dinara.

Osnovna škola „Josif Marinković"

U školskoj 2012/2013. godini OŠ „Josif Marinković" pohađalo je 427 učenika u 21 odelјenju. Od toga 21 učenik je u tri odelјenja pohađao nastavu po specijalnom programu. U školi je bilo angažovano 56 radnika, od toga 11 nastavnika razredne nastave, 26 nastavnika i tri defektologa i jedan pedagog. Funkciju direktora škole obavlјao je Vladimir Davidović.

Đak generacije ove školske godine bio je Nemanja Pecarski.

Srednja škola Novi Bečej

U Srednjoj školi školske 2012/2013. godine bilo je 384 učenika. U 4 odelјenja gimnazije bilo je 90, a 4 odelјenja ekonomskih tehničara 113 učenika. U četiri odelјenja tehničara mehanotronike 80, a u dva za dizajnere odeće 40 učenika. U trećem stepenu (automehaničara, mehaničara privredne mehanizacije i bravara) nastavuje pohađalo 48 učenika. Srednja škola je imala 56 zaposlenih radnika, od toga u nastavi 47 radnika. Škola je imala sekretara, pedagoga i psihologa, a direktor je bio Jovan Stanković.

Đak generacije bila je Dijana Filipov.

Dom kulture opštine Novi Bečej

U 2013. godini biranim programskim sadržajima pružio mogućnost građanima opštine Novi Bečej da zadovolјe svoje kulturne potrebe u ovoj ustanovi. Programi i aktivnosti su se realizovali na srpskom, mađarskom i romskom jeziku.

Tokom godine, omogućeno je da građani uzmu aktivno učešće u ispolјavanju svog kulturnog potencijala u oblasti pozorišnog amaterizma, likovnog stvaralaštva, folklornih sekcija, nižoj muzičkoj školi i školi gitare. Nedelјno u ovim aktivnostima učešće je uzimalo 150 dece i omladine.

U 2013. godini organizovana je 21 izložba slika i fotografija. Od toga izdvajamo otvaranje muzejske postavke Arače i izložbe konkursnih projekata za park u centru grada, slika amatera opštine Novi Bečej, japanske ukijoe grafike u okviru Dana japanske kulture, 18. saziva Tiske akademije akvarela, fotografija o Slanom kopovu, fotografije Rajka Karišića: Korito starog broda u Jeri, izložbe slika Dunje Jung, Šandora Šlajfa, Ilije Mrkajića, Edite Zerebelјi Tenji, Tijane Grujić I Đorđa Bujnovića.

Održane su četiri retrospektivane izložbe slika iz fundusa Tiske akademije akvarela u Knjaževcu, Senti, Srbobranu i Vršcu.

Povodom Dečije nedelјe održane su dve likovne radionice, a održano je 16 filmskih projekcija, od toga 7 dečijih filmova u ZD formatu.

Dom kulture je organizator više manifestacija, od kojih su najznačajnija „Obzorja na Tisi" - Dani Josifa Marinkovića, zatim 23. Republičko takmičenje horova i 14. takmičenje orkestara učenika osnovnih škola Srbije, Zonska smotra amaterskih pozorišta srednjeg i severnog Banata i severne Bačke, Multi-kulturalni vikend, u saradnji sa Asocijacijom mladih Novi Bečej i Opštinom Novi Bečej i likovna kolonija Tiske akademije akvarela.

U 2013. godini održano je 20 koncerata od kojih izdvajamo: Veče šansona u izvođenju Aleksandar Dujin Orkestra, koncert gitare Šandora Meštera iz Budimpešte, jubilarni koncert Svetislava Nićetina „Na pragu devete decenije" , u okviru „Obzorja na Tisi", svečani koncert Gradskog hora iz Bečeja, koncert dečjeg hora muzičke škole MA „Balakirjev" iz Moskve, Novogodišnji koncert folklornih društava opštine Novi Bečej, Božićni program MKUD “Jokai Mor" iz Novog Bečeja i godišnji koncert Baletskog studija „Stage" iz Zrenjanina. 

Od književnih programa izdvajamo promociju knjige Dijane Subotički „Životne priče političarki iz Vojvodine" u saradnji sa Narodnom bibliotekom Novi Bečej i Banatskim kulturnim centrom iz Novog Mioševa, promociju knjige Jana Mekdonalda „Revolucija u glavi - Pesme Bitlsa iz šesdesete" u saradnja sa OŠ “Josif Marinković", promociju monografije iz edicije „Ramsarska područja Vojvodine - Slano kopovo". U saradnji sa Narodnom bibliotekom Novi Bečej emitovana je Radio drama Milana Mađareva „Jovan Knežević Caca" i promocija knjiga Žarka Jokanovića „Moj život, moja istina" i profesora dr Zorana Avramovića „Odbrana Crnjanskog". Održano je 14 pozorišnih predstava za decu i 21 predstava za odrasle. Navedene programske sadržaje i zadatke realizovalo je 10 zaposlenih i spolјni saradnici.

Narodna biblioteka Novi Bečej

Prva velika aktivnost u 2013. godini je početak revizije knjižnog fonda, a za njom sledi čitav niz aktivnosti i programskih sadržaja.

Proslavlјen je 15. rođendan „Avlije zabavlije", održane su tradicionalne manifestacije, kao što su „Čitalačka značka", "Pesnička štafeta", "Najčitalac godine", "Ja verujem u Deda Mraza". Organizovane su tematske radionice za decu. Sa srednjoškolcima je nastavlјena saradnja, tako da su učenici Tekstilne škole, smer dizajn, imali veoma posećenu izložbu, održano je Leto u Avliji, izdate su tri knjige, obeležene su godišnjice Miloša Crnjanskog i Petefi Šandora i održane 24 književne večeri. Biblioteka je bila domaćin Slobodanu Tišmi, Ljilјani Pešikan Ljuštanović, Vanji Buliću, Milanu Miciću, Žarku Jokanoviću, Ivani Kuzmanović, Ljubici Verbič, dr Zoranu Avramoviću, Maji Volk, kao i lokalnim pisacima i pesnicima Kristijanu Nađu i Oliveri Stanisavlјev. Organizovan je i tradicionalni mini-sajam knjiga izdavačke kuće "Laguna".

Knjižni fond je uvećan sa 1301 naslovom zahvalјujući sredstvima dobijenim od osnivača SO Novi Bečej, Ministarstva kulture I informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za obrazovanje i kulturu AP Vojvodine. Od toga je 1189 knjiga na srpskom I 112 na mađarskom jeziku, tako da knjižni fond Narodne biblioteke raspolaže sa 67094 monografske publikacije i 12560 knjiga, stručne literature.

Biblioteka ima 847 članova, od toga 424 odraslih i 423 dece. U ovoj godini pročitano je 13866 knjiga, 13487 na srpskom i 379 na mađarskom jeziku.

Sva ova dešavanja su imala za cilј da privuku što veći broj naših sugrađana u prostor biblioteke. Interes za usluge i programe biblioteke osetnoje porastao tokom 2013. godine zahvalјujući angažovanosti samog kolektiva, podršci od starne lokalne samouprave, pokrjinskih i republičkih ustanova kulture i svesrdnoj podršci medija. Narodna biblioteka Novi Bečej nastavlјa svoj rad uz slogan "KO ČITA POBEĐUJE”.

Strana 1 od 5

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak