Februar 2009.

U ponedeljak 16. februara 2009. godine otvoren je Muzej „Glavaševa kuća“ u ulici Josifa Marinkovića broj 69. Kuća u kojoj se rodio i živeo dr Vladimir Glavaš (1834 -1909), advokat i veliki narodni dobrotvor, je tipičan i reprezentativan primerak kuće iz vremena bidermajera. Rešenjem od 01.04.1968. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada kuću, zajedno sa enterijerom, nameštajem i portretima stavio je pod zaštitu zakona. Odlukom Izvršnog Veća Vojvodine proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku (»Službeni list APV« br. 28/91).

Muzej „Glavaševa kuća“

Od ideje, nastale 2005. godine, a radovi su otpočeli 2006. godine, što znači za svega četiri godine, ostvario se davnašnji san Novobečejaca i Vranjevčana da imaju svoj muzej. Predsednik opštine Milivoj Vrebalov je pozdravio prisutne, posebno uvažene goste iz Zrenjanina, Novog Sada i Subotice i ukazao na značaj ove kulturne ustanove za našu sredinu. Profesor dr Aleksandar Kasaš je prisutnima, u svom govoru, otkrio mnoge nepoznate detalje iz biografije dr Vladimira Glavaša.

Predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, Branislav Vojnov, je izrazio veliku radost zavičajaca što su stvoreni početni uslovi za prikupljanje i smeštaj vrednih eksponata iz naše prošlosti. Tom prilikom je, u ime Zavičajnog kluba, Muzeju poklonio uramljenu topografsku mapu Novog Bečeja iz 1883. godine.

Slavica Kovačev je pročitala pozdravni telegram najstarijeg člana Zavičajnog kluba Lazara Mečkića, koji je prevalio devetu deceniju svog života i zbog bolesti bio sprečen da prisustvuje ovoj svečanosti:

„Posebno sam počastvovan Vašim pozivom da 16.02.2009. prisustvujem otvaranju Muzeja „Glavaševa kuća“, na čemu Vam se mnogo zahvaljujem, ali na moju veliku žalost, zbog bolesti, ne mogu prisustvovati. Želim puno uspeha u radu Muzeja uz veliku zahvalnost svima koji su doprineli da Novi Bečej dobije jednu takvu veliku kulturnu ustanovu.“ Lazar Mečkić

Tokom razgledanja eksponata prisutnima su podeljene knjige Iz prošlosti Novog Bečeja, sveske Letopisa za 2007. godinu kao i prigodni filatelistički koverat, u izdanju Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, povodom 100 - godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša.

Februar 2009.

Od februara 2009. godine vrata Muzeja „Glavaševa kuća" otvarala su se samo po potrebi, delegacijama i organizovanim turističkim grupama. Za meštane Novog Bečeja i Vranjeva pojedinačne posete su otpočele sredinom avgusta meseca kada dežurstvo preuzima vojnik na civilnom služenju vojnog roka i članovi Zavičajnog kluba.

Rozalija Lerik

U knjigu utisaka upisalo se stotinak posetilaca, a među njima i gospođa Rozalija Lerik. Ona je došla, ne samo da se divi kući i eksponatima, nego da obiđe predmete koje je poklonila svom rodnom gradu. Gospođa Lerik je pre pedeset godina napustila Novi Bečej da bi se nastanila u Švajcarskoj, gde je provela radni vek. Daleko od zavičaja, u borbi za egzistenciju, sačuvala je miris Tise, a i banatska prašina joj je ostala u sećanju. Kada je saznala da se od Glavaševe kuće sprema muzej, odmah je ponudila i poklonila svoju zbirku porculanskih šoljica, tanjira i tacnica. Drugom prilikom, oktobra meseca 2009. godine, posle susreta sa predsednikom opštine Milivojem Vrebalovim i Tomislavom Ratkovićem, izrazila je želju da pokloni jedan sekreter, stolove, stolice i knjige sa početka XX veka. Ti eksponati su zapisnički preuzeti, a već posle nekoliko dana, u prisustvu članova Zavičajnog kluba, preneti su u Glavaševu kuću.

Januar hladan sa mrazevima, do 14.01.2009. godine, temperatura i do -10°C, onda toplije, sa povremenom kišom, do kraja januara.

Februar hladniji, sa malo snega, lepo i toplo vreme do 10. marta. April suv i hladan. Prva kiša pala 30. aprila.

Prva kiša u maju, 13. maja.

Juni mesec kišovit, juli, takođe, sa dosta kiše.

U avgustu kiša u početku, a onda od 5. avgusta do 13. oktobra sušni period. Ova suša je umanjila rod kukuruza, a vinogradi su dobro rodili.

Početkom novembra, 3.11.2009. godine pao prvi sneg, sa kišom. 15. i 16. decembra sneg, 23. decembra vreme je otoplilo.

Februar 2009.

Tisa ljubav večita

Povodom godišnjice smrti književnika Tomislava Kurbanjeva, 16. februara 2009. godine, u prostorijama Narodne biblioteke Novi Bečej, održano je književno veče, u znak sećanja na pesnika koji je ostavio neizbrisiv trag na kulturnoj mapi Novog Bečeja. Mnogobrojnoj rodbini i prijateljima, koji su se okupili, predstavljena je, deveta po redu, knjiga pesama Tomislava Kurbanjeva „Tisa, Ijubav večita“. Knjigu je izdala Narodna biblioteka uz podršku lokalne samouprave.

Direktorica biblioteke Agneš Đukičin podsetila je prisutne na život i rad ovog velikog stvaraoca. Gost književne večeri, dugogodišnji bliski prijatelj Tomislava Kurbanjeva, književnik Zoran M. Mandić, govorio je o veličini pesnika i čoveka. Istakao je da je Kurbanjev svoje najlepše pesme napisao kraj reke Tise, posmatrajući tok vode i u njoj prepoznajući život kao relativan oblik postojanja. Posle njegovih reči, Slavica Kovačev pročitala je nekoliko stihova o Tisi - o večnoj ljubavi Tomislava Kurbanjeva.

Strana 1 od 10

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak