Radnički dom

Ustanova kulture Radnički dom "Jovan Veselinov-Žarko" u Novom Bečeju, ostvarila je tokom 1995. godine planom utvrđene programske sadržaje i obezbedila svojim sugrađanima brojne i kvalitetne kulturne programe. U protekloj godini realizovano je 55 sadržaja iz: književne, likovne, muzičke i pozorišne umetnosti.

Pored sadržaja vezanih za kulturu u najužem smislu reči, održavani su: smotre, seminari, tribine, susreti i dr.

Vaspitno-obrazovna funkiija ustanove realizovana je kroz nastavu muzičkog obrazovanja dece i folklornu sekciju koja broji 80 članova.

Tokom godine u diskoteci su organizovani zabavno-rekreativni programi i koncerti rok grupa.

U periodu maj-septembar je održano 38 filmskih projekcija.

Programski sadržaji, visokog umetničkog nivoa realizovani su u saradnji sa brojnim institucijama iz naše republike i inostranstva.

Zbog potrebe stvaranja i vaspitanja publike za praćenje najznačajnije manifestaiije "Obzorja na Tisi" - dani Josifa Marinkovića, najzastupljeniji programi bili su iz oblasti ozbiljne muzike.

Treća Obzorja su protekla u znaku solo-pevača. Od 25.-28. maja u Novom Bečeju u okviru Obzorja okupili su se ljudi iz samog vrha naše muzičke umetnosti: Biserka Cvejić, Radmila Bakočević, Vera Vitkai, akademik Dejan Despić, Konstantin Babić, Dimitrije Golemović, Dragoslav Dević i drugi.

Manifestacija će nadalje imati takmičarski karakter, s tim što će se naizmenično održavati kompozitorski konkurs sa takmičenjem solo-pevača.

U avgustu, u prostorijama Radničkog doma održan je 14. radni seminar Vojvođanske Omladinske Filharmonije. Pod dirigentskom palicom Dušana Mihajlovića 50 mladih muzičara pripremalo je koncert. Prvo javno izvođenje bilo je u Novom Bečeju, na otvaranju "Dana kulture".

Sedmi Dani kulture, protekli su u znaku Laze Telečkog u saradnji sa Mesnom zajednicom Kumane, ustanovljena je manifestacija posvećana glumcu, teatrologu i šekspirologu Lazi Telečkom rođenom u Kumanu. Veliku podršku u realizaciji ove manifestacije dao je teatar "Joakim Vujić" iz Kragujevca.

Krajem godine aktiviran je rad u amaterskom pozorištu, na srpskom i mađarskom jeziku.

Samostalne likovne izložbe su imali: Sava Stojkov, Stojanović Ljiljana, Đuragić Giga i Miša Berbakov.

Pregled programskih sadržaja

  • Pozorišni programi za decu i omladinu, 13
  • Koncerti ozbiljne muzike, 15
  • Zabavni programi, 11
  • Književne večeri, 8
  • Izložbe, 4
  • Folklorni koncerti, 4

U realizaiiji programskih sadržaja učestvovali su profesionalni ansabli i amaterska društva.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.