Senka Vlahović Filipov

Senka Vlahović Filipov

Senka Vlahović Filipov (Novi Sad, 1985) se bavi različitim disciplinama vizuelnih umetnosti i raznovrsnim kulturnim delatnostima. Živi i radi u Novom Miloševu. Maturirala je u kikindskoj gimnaziji, diplomirala na smeru primenjena fotografija grafičkog odseka Visoke tehničke škole u Novom Sadu 2007. godine, gde je i specijalizirala 2011. na temi „Ilustracija knjige pesama“ kod profesora Bosioka Dorua. Posle toga se sasvim posvećuje slikarstvu, ilustrovanju i dizajnu knjiga, fotografiji, videu i teorijskom izučavanju primenjene umetnosti.

Do sada je imala 25 samostalnih izložbi slika i fotografija (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Zaječar, Bor, Knjaževac, Novi Bečej, Sremski Karlovci...), učestvovala je i na više kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu, a imala je i 17 predstavljanja video projekcija svojih radova (Temišvar, Budimpešta, Rijeka, Beograd, Novi Sad, Zrenjanin...). Uzela je učešće u radu nekoliko likovnih kolonija. Grafički je dizajnirala ili ilustrovala stotinak knjiga, većinom u izdanju Banatskog kulturnog centra u kojem radi poslednjih sedam godina.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbija (ULUPUDS).

U okviru novosadskog Salona knjiga osnivač je i član žirija Festivala ilustracije knjige „BookILL Fest“.

Objavila je knjigu „O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teorija, praksa“ 2013. godine u izdanju Banatskog kulturnog centra, koja je druga knjiga iz oblasti teorije ilustracije objavljena na srpskom jeziku.

Pozitivne kritike o njenom radu, pored ostalih, pisali su i ugledni istoričari umetnosti Đorđe Kadijević, Sava Stepanov, Slobodan Ivkov, akademski slikar Zlatan Vojvodić, majstor fotografije Ljubomir Kojić...

U okviru delatnosti BKC­a organizuje i brojna kulturna dešavanja: manifestacije („Evropski fejsbuk pesnički festival“, „Proleće Sime Cucića“, „Sija knjiga majke Angeline“, „Dani Teodora Pavlovića“...),  naučne skupove, predstavljanja na sajmovima knjiga, promocije...

Živi i radi u Novom Miloševu.