Senka Vlahović Filipov

Senka Vlahović Filipov

Senka Vlahović Filipov (Novi Sad, 1985) se bavi različitim disciplinama vizuelnih umetnosti i raznovrsnim kulturnim delatnostima. Živi i radi u Novom Miloševu. Maturirala je u kikindskoj gimnaziji, diplomirala na smeru primenjena fotografija grafičkog odseka Visoke tehničke škole u Novom Sadu 2007. godine, gde je i specijalizirala 2011. na temi „Ilustracija knjige pesama“ kod profesora Bosioka Dorua. Posle toga se sasvim posvećuje slikarstvu, ilustrovanju i dizajnu knjiga, fotografiji, videu i teorijskom izučavanju primenjene umetnosti.

Do sada je imala 25 samostalnih izložbi slika i fotografija (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Zaječar, Bor, Knjaževac, Novi Bečej, Sremski Karlovci...), učestvovala je i na više kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu, a imala je i 17 predstavljanja video projekcija svojih radova (Temišvar, Budimpešta, Rijeka, Beograd, Novi Sad, Zrenjanin...). Uzela je učešće u radu nekoliko likovnih kolonija. Grafički je dizajnirala ili ilustrovala stotinak knjiga, većinom u izdanju Banatskog kulturnog centra u kojem radi poslednjih sedam godina.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbija (ULUPUDS).

U okviru novosadskog Salona knjiga osnivač je i član žirija Festivala ilustracije knjige „BookILL Fest“.

Objavila je knjigu „O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teorija, praksa“ 2013. godine u izdanju Banatskog kulturnog centra, koja je druga knjiga iz oblasti teorije ilustracije objavljena na srpskom jeziku.

Pozitivne kritike o njenom radu, pored ostalih, pisali su i ugledni istoričari umetnosti Đorđe Kadijević, Sava Stepanov, Slobodan Ivkov, akademski slikar Zlatan Vojvodić, majstor fotografije Ljubomir Kojić...

U okviru delatnosti BKC­a organizuje i brojna kulturna dešavanja: manifestacije („Evropski fejsbuk pesnički festival“, „Proleće Sime Cucića“, „Sija knjiga majke Angeline“, „Dani Teodora Pavlovića“...),  naučne skupove, predstavljanja na sajmovima knjiga, promocije...

Živi i radi u Novom Miloševu.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.