Miladinka Rackov

U Novom Bečeju u Vranjevu ul. Svetozara Markovića 28 živjela je do 1978. godine moja baka Rackov Miladinka koja je bila najstariji naivni umjetnik u cijeloj ondanjoj Jugoslaviji. Bila je član i grupe naivnih umjetnika Selo pod vodstvom Dragiše Bunjevačkog i neke njene slike su izlagane i u Parizu. Neke njene slike su još izložene u Jagodni u muzeju naivne i marginalne umjetnosti i tamo je smatraju pravim izvornim naivnim umjetnikom koji se ikada rodio na ondašnjim prostorima. Kada je umrla kod nas u Zagrebu gdje je provodila zadnje mjesece svog života iz kuće su nestale mnoge vrijedne slike koje su visjele po zidu u njenoj kući. Nešto slika posjedujemo sestra i ja, a to su slike koje je ona crtala u više tehnika i dala ih meni i sestri još za svog života. O njoj kao pravoj i iskonskoj umjetnici se jako malo zna. Pokopana je na Novobečejskom groblju zajedno sa mojim djedom Rackov Andrijom koji je bio birtijaš i trgovac. Imali su jednog sina koji je vrlo rano otišao u Zagreb i tamo je živio sve do svoje smrti. Bio je kum i prvi susjed pokojnog Racković Milana koji je živio u Novom Sadu i imao kuću u Novom Bečeju. Bila bih sretna kad bih ušla u trag njenim mnogobrojim slikama koje su bile izlagane u Parizu i koje su krasile njen dom i moje djetinjstvo. Zanima me što mislite o njenim slikama i da li još postoje ljudi koji se nje sjećaju.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.