Novi Bečej kroz epohe

18.04.2018. godine u prizemlјu Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je stalna postavke izložbe ‘’NOVI BEČEJ KROZ EPOHE’’, koja obuhvata sve periode počev od Mlađeg kamenog doba, pa sve do Novog veka, i predstavlјa turističko-kulturnu prezentaciju lokaliteta i objekata iz tih perioda sa teritorije opštine Novi Bečej.

Autorka izložbe je Ildiko Medović, kustos arheolog sa kojom Dom kulture ima višegodišnju saradnju.

Pomoć pri realizaciji izložbe pružili su: Muzej Vojvodine, Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara i Opština Novi Bečej.

U stalnoj postavci nalazi se oko 200 eksponata koji predstavlјaju samo deo zbirke koje je Opština Novi Bečej otkupila od Jovice Bakalova, arheologa - amatera iz Zrenjanina, a koji oslikavaju istorijske periode razvoja našeg mesta i njegove okoline.

Novica Blažin, direktor Doma kulture, rekao je da je ovo tek početak rada na prikuplјanju arheološke i istoriografske građe vezane za Novi Bečej i čuvanju tradicije našeg mesta. Takođe je istakao da je u planu da se u određenim vremenskim intervalima zbirka proširuje novim eksponatima, a da sama ova izložba predstavlјa ujedno i pozivnicu da se lokaliteti posete i vide.

Izložba je dostupna posetiocima svakog radnog dana od 07,00 do 21,00 sat.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.