Enterijer

Raspored prostorija je funkcionalan i prilagođen potrebama građanske porodice. Odiše toplinom i udobnošću. Iz centralnog ulaznog hola (predsoblјa) ulazi se u gostinsku (primaću), devojačku (momačku) sobu i kuhinju. Ručno zvonce u ćošku hola služilo je da najavi ulazak gosta ili da se pozove posluga. Tu je i ložište za grejanje susednih prostorija. Kuhinja je povezana sa holom uskim, jednokrilnim, drvenim vratima i malim otvorom u zidu sa metalnim vratnicama, koja su se otvarala po potrebi, kao šalter kroz koji je posluga posluživala. U kuhinji se nalaze otvoren odžak i zidani šporet za sgtremanje hrane. Soba za poslugu u produžetku kuhinje okrenuta je prema sporednoj ulici. Desno od gostinske sobe, koja gleda na glavnu ulicu, nalazi se spavaća, a levo je radna soba. Spavaća soba povezana je sa devojačkom (momačkom) sobom u kojoj je zidana peć.

Primaća soba

Sačuvani orginalni prozori, vrata, ragastovi, brave, klјučevi, delovi stilskog nameštaja (dve stolice, dva stara kanabea, dva ugrađena plakara u zid) kao i tri portreta, članova ili prijatelјa porodice Glavaš, doprinose autentičnosti i jedinstvenosti ambijenta, dočaravajući duh vremena.

Ovom utisku doprinose i sačuvani delovi unutrašnje zidne dekoracije, naglašavajući potrebu vlasnika za lepotom i reprezentativnošću enterijera. Ovde se sagledava preplitanje stiskih elemenata poznog klasicizma i bidermajera.

Najraskošnija i najbolјe sačuvana jeste zidna dekoracija primaće - gostinske sobe sa naslikanim stubovima sa korintskim kapitelima. Iznad stubova je živopisan floralni i zupčasti friz, a na uglovima tavanice kasetirana kvadratna polјa sa floralnom dekoracijom u sredini. U radnoj i momačkoj (devojačkoj) sobi sačuvan je samo floralni friz pri vrhu zidova. Na sredini tavanice svake sobe je dekorativna cvetna rozeta. Zidovi malog hola su i oslikani različitim motivima: manastir sa crkvom u pozadini, kula i jezero sa pecarošima i seoskim kućama.

Detalji stolarije

Tri idilična pejzaža rađena su ulјanom tehnikom na zidu, crnobelom bojom (oko 30x40 cm) i uokvirena su naslikanim crnim ramovima, tako da predstavlјaju iluziju slike okačene o zid.

Tu je i naslikan gajtan i ekser. I ovde se pojavlјuje friz sa cvetom divlјe ruže. Na jednoj od „slika“ sačuvano je i ime majstora M. Bienenfeld, kao i podatak o vremenu nastanka - 1878. godina. Leva i desna strana zida iznad stepeništa u glavnom ulazu trema oslikane su scenama pitomih predela sa šumarcima i figurama lјudi na konjima.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.