Predgovor

Bogato spomeničko nasleđe, uklјučujući i stambene objekte koje su gradile ili u njima živele i stvarale znamenite ličnosti, danas čini kulturnu vrednost koja bi morala biti sačuvana i predstavlјena široj javnosti. Na taj način društvena zajednica, počevši od svakog pojedinca ponaosob, postaje svesna da je upravo kulturno nasleđe, bez obzira na prostor i vreme kada je nastalo, nosilac onih vrednosti koje ističu naše lokalne specifičnosti, kulturološke različitosti i čine osobenosti jednog naroda ili manje društvene zajednice. Nјegovo očuvanje i zaštita treba da postane važan faktor u određivanju prioriteta razvoja i napretka svakog društva. Što su društva bogatija i naprednija, to su briga i svest lјudi o neophodnosti očuvanja njihovog kulturnog identiteta razvijeniji.

Karta Banata posle Prvog svetskog rata

Jedan od važnijih segmenata predstavlјanja graditelјske baštine opštine Novi Bečej, na čijoj teritoriji su, pored ovog grada, još i Kumane, Novo Miloševo i Bočar, svakako jeste i štampanje popularnih monografija o pojedinačnim spomenicima kulture, koje imaju za cilј približavanje ovih građevina široj javnosti kroz isticanje njihovih najvažnijih arhitektonskih i kulturno-istorijskih vrednosti.

Ove vrednosti su simboli prošlosti jer otkrivaju mnoge činjenice u vezi sa načinom života i običajima lјudi na ovom tlu, iako su mnogi spomenici kulture, sem crkvenih građevina, protokom vremena potpuno izgubili svoju prvobitnu funkciju.

Monografija o kući dr Vladimira Glavaša u Vranjevu samo je prva u nizu publikacija o spomenicima kulture koji se nalaze na ovoj teritoriji. U pitanju je objekat profane arhitekture nastao u jednoj maloj ali bogatoj sredini koja nije oskudevala u broju poznatih intelektualaca. Školujući se u poznatijim univerzitetskim centrima Jugoistočne Evrope, tadašnje Austrougarske monarhije, doneli su po povratku u rodno mesto napredni evropejski duh druge polovine XIX veka, pokušavajući da ličnim primerom i načinom života i rada pomognu svojim sugrađanima, ne samo svojim idejama već i materijalno.

Pored kuća bogatijih građana, njihovih palata, letnjikovaca i dvoraca na teritoriji opštine Novi Bečej, ostale su sačuvane i od velikog su značaja i mnogobrojne crkvene građevine - pravoslavni i rimokatolički hramovi.

Posebnu oblast predstavlјaju seosko graditelјstvo i objekti tehničke kulture koji su nezaobilazni elementi seoskih ambijenata.

Očuvanjem i isticanjem spomeničkih specifičnosti svake građevine pojedinačno, učestvujemo u odbrani sveukupnih vrednosti naše kulturne baštine. Ona po broju spomenika kulture i njihovom značaju ne zaostaje za bogatim kulturno-istorijskim nasleđem susednih zemalјa, a čini samo jedan nezaobilazni deo raznolike i veoma bogate evropske tradicije.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.