Vrebalov prvak države

Uporedo sa takmičenjima u dizanju tegova održavala su se i prvenstva države u disciplini snage, koja se sastojala od posebne tehnike koja se razlikovala od klasičnog dizanja tegova.

Prvi Novobečejac koji je na prvenstvu države u disciplini snage osvojio medalju bio je Čedomir Vrebalov. Ovaj izuzetno zahvalni klubski igrač svojevrsne tehnike je 1970. godine u srednjoj kategoriji (75. kg) osvojio treće mesto rezultatom 430 (115, 140, 175) kilograma.

Samo godinu dana kasnije Čedomir Vrebalov je ponovio ovaj uspeh. Bronzanu medalju na državnom prvenstvu je ostvario nešto boljim rezultatom, u tratlonu je podigao 445. kilograma. Te 1971. godine Imre Stari je u lakoteškoj kategoriji (82,5) sa 360 podignutih kilograma osvojio takođe bronzanu medalju.

Prvu titulu prvaka Jugoslavije u disciplini snage, posle dve bronze, osvojio je Čedomir Vrebalov, ovog puta u lakoteškoj kategoriji (82.5) podigavši 460 (120,150,190) kg.

Da je 1971. godina za Novobečejce bila izuzetno berićetna, kada su u pitalju medalje, govori i podatak da je u teškoj kategoriji Ferenc Balint svojoj srebrnoj medalji sa pojedinačnog prvenstva države dodao i srebrnu u disciplini snage, sa rezultatom od 482,5 kilograma.

Poseban uspeh Novobečejci su ostvarili u ovoj disciplini 1978. i 1979. godine kada su osvojili čak 15 medalja.

Prvaci države bili su Ferenc Balint, Stevan Barbul, Branislav Vlaškalin, Geza Letonai, Laslo Hajdu i Geza Zedi, dok su Pavle Stojkov, Jožef Oroslamoš, bili drugi, a Milan Marjanov treći.

Ovo su bili prvi takmičari koji su osvajali medalje na državnim prvenstvima u disciplini snage, dok je lista onih koji su se kasnije vraćali sa medaljama neuporedivo duža.

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.