Vredan prilog istoriji sporta u Novom Bečeju

Tisa panonska lepotica oduvek je bila, ne samo izvor egzistencije Novobečejaca i Vranjevčana već i mesto uživanja, posebno u letnjim mesecima. Generacijama se prenosilo mišlјenje da je velika sramota i da nije pravi Novobečejac onaj koji nije naučio da pliva do polaska u osnovnu školu i preplivao Tisu od banatske na peščanu bačku stranu. Skokovi u vodu, razni stilovi od „preloma“ do „laste“ još i u vreme moje generacije bilo je pravo dokazivanje pred devojčicama. Onaj koji je sa kućice šlepa uspeo da izvede dvostruki salto unazad bio je pravi heroj.

Još tridesetih godina prošlog veka plivanje i vaterpolo bili su privilegija određenog sloja Novobečejaca, a nacionalna šarenolikost davala mu je posebnu karakteristiku.

Vrednost ove Hronike nije samo u tome da je gotovo zabeleženo sve ono što je sačuvano, na jednom mestu, kao svedočanstvo aktivnosti Novobečejaca i u ovom sportu, već posebnu dragocenost čini mnoštvo fotografija koje potvrđuju staru kinesku izreku da Slika govori više od hilјadu reči.

Hronika znalački beleži mnoga događanja vezana za razvoj plivanja i vaterpola u Novom Bečeju, sportu koji je u određenom periodu bio ravan po značaju sa fudbalom. Ona je s pravom hronološki podelјena u tri tematske celine: 1. Prvi zaveslaji (1934 - 1946); 2. Zlatno doba (1951 - 1966) i 3. Poslednja decenija (1977 - 1989).

Od posebne dragocenosti su zabeležene plivačke aktivnosti između dva svetska rata, a za istoriju sporta je detalјan prikaz plivačkog takmičenja 29. avgusta 1943. na kojem je učestvovao i kasnije poznati glumac Severin Bjelić. Pored ove zanimlјivosti autori donose i manje poznate podatke da se čuvena Novobečejka Dubravka Nešović takmičila za Novi Bečej u disciplini 100 m prsno. Još jedan manje poznati podatak je vredan pažnje da je vaterpolo za Novi Bečej igrao Toma Zdravković koji je pevačku karijeru počeo u novobečejskom hotelu „Jadran“.

Ono što takođe čini posebnu vrednost ove Hronike je što su u njoj zabeleženi mnogi znani i manje poznati plivači i vaterpolisti entuzijasti koji su ostavili značajnog traga u ovim sportovima Novog Bečeja. Autori su najznačajnijima posvetili i kraće biografije.

Izdavaču preporučujem da se rukopis objavi kao vredan prilog istoriji sporta u Novom Bečeju.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak