Pioniri prvaci Vojvodine

U prva tri meseca 1981. godine treninzi vaterpolista Jedinstva održavali su se u zatvorenom bazenu u Kikindi, jednom nedelјno, a nastavlјen je rad na obuci plivača. Školu plivanja vodio je instruktor plivanja Jaša Perić, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Josif Marinković“ u Novom Bečeju.

Pioniri Jedinstva. Sa leva: Milivoj Vrebalov, Nebojša Bačkalić, Dragan Dobožanov, Miodrag Glavaški, Laslo Gephard, Tibor Lendvai i Ivan Bošnjak

U klubu je bilo aktivno preko 50 članova, koji su svoje aktivnosti sprovodili u četiri selekcije, seniorskoj, omladinskoj, kadetskoj i pionirskoj. Zbog neodgovarajućih uslova na Kanalu DTD, gde voda nije bila za kupanje, vaterpolisti su se u toku leta vratili na Tisu, gde je nekada bila skela.

Novobečejci su bili organizatori nekoliko takmičenja mlađih kategorija, ali na otvorenom bazenu u susednom Bečeju.

Seniorsko prvenstvo u vaterpolu u Vojvođanskoj B ligi održano je turnirski, u bazenu Jodne banje u Bečeju, po dvokružnom bod sistemu. Učestvovale su samo tri ekipe Jezero iz Bele Crkve, Polet iz Sombora i Jedinstvo iz Novog Bečeja. Prvo mesto osvojilo je, bez poraza, Jezero iz Bele Crkve, Novobečejci su posle dve pobede protiv Poleta iz Sombora bili drugi, a Polet iz Sombora treći, bez pobede.

Tabela Vojvođanske B lige 1981. godine

Jezero (Bela Crkva) 4 0 0 0 64:24 8

Jedinstvo (Novi Bečej) 4 2 0 2 41:44 4

Polet (Sombor) 4 0 0 4 29:62 0

Daleko više uspeha, u ovoj godini, imale su mlađe kategorije Jedinstva. Na finalnom turniru prvenstva Vojvodine za pionire, u Subotici, 1981. godine, najprijatnije iznenađenje priredila je pionirska ekipa Jedinstva, koju je trenirao Zlatoje Marić. Pioniri Jedinstva su, u konkurenciji Bečeja, Vojvodine iz Novog Sada, Sente, ŽAK-a iz Kikinde, zrenjaninskog Proletera i subotičkog Spartaka, osvojili prvo mesto i titulu prvaka Vojvodine.

Mladi Novobečejci su titulu osvojili pobedom u finalu irotiv Bečeja 8:6. U borbi za treće mesto Vojvodina (Novi Sad) je pobedila Sentu 6:5, a za peto mesto ŽAK je deklasirao Spartak 17:1.

Za ekipu Jedinstva na ovom turniru igrali su: Oskar Tomanicki, Milivoj Vrebalov, Laslo Gephart, Ivan Bošnjak, Dragan Dobožanov, Miodrag G lavaški, Savica Vujackov, Nenad Azu cki, Farkaš, Nebojša Bačkalić, Igor Balmazović, Aleksandar Ćurčić i Geza Zedi.

Na dvodnevnom turniru kadetskog prvenstva Vojvodine u vaterpolu, koji je održan u Kikindi, učestvovalo je osam ekipa. Kadeti Jedinstva su u B grupi postigli sledeće rezultate: Bečej - Jedinstvo 16:10, Jedinstvo - Spartak 13:13, Jedinstvo - Dinamo (Pančevo) 15:3.

Tabela grupe B

1. Bečej 3 3 00 47:21 6

2. Jedinstvo 3 1 1 1 38:32 3

3. Spartak 3 1 1 1 29:33   3

4. Dinamo 3 0 0 3 12:40 0

U ovoj godini zapažene rezultate beležili su i juniori, koji su na juniorskom prvenstvu Vojvodine zauzeli drugo mesto. Posle pobede u polufinalu protiv Rusina 9:7, juniori Jedinstva su u finalu izgubili od Jezera iz Bele Crkve 11:7.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.