Rade (Živorada) Berbakov (1969)

Rade Berbakov

Počeo da se bavi plivanjem u PK Proleter iz Zrenjanina, gde je na zimskom prvenstvu za plivače do 12 godina bio prvak Jugoslavije na 400 m kraul. Pošto ga je lopta „vukla“, do petaneste godine je plivao discipline kraul i delfin u plivačkom klubu, a u isto vreme igrao vaterpolo za mlađe selekcije VK Proleter, koje postaju najbolјe u Vojvodini i pravi rasadnik vrsnih vaterpolista.

Kao igrač VK Proleter, a zatim VK Bečej, sa mladom reprezentacijom SFR Jugoslavije osvojio je dve zlatne medalјe na prvenstvu Rade Berbakov Evrope i Balkana. U VK Bečej (čiji je kapiten bio nekoliko sezona) igrao je od 1987. do 1994. godine kada odlazi u Italiju, gde igra za prvoligaške klubove Ancio, Komo i Bolonju. Igrao je i za evropskog prvaka Katalunju iz Barselone i Budvansku rivijeru iz Budve.

Nastupao je i za A selekciju Jugoslavije koja se zbog tada uvedenih sankcija zvala „Sve zvezde“. Proglašavan je više puta za najbolјeg vaterpolistu Vojvodine. Živi i radi u Italiji, oženjen je i ima dve ćerke.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.