Živorad Berbakov Žika

Mlađi brat Berbakovih se, za ono vreme, kao vrlo mlad, sa deset godina, počeo baviti plivanjem. Do četrnaeste godine mu stariji brat Milorad nije dozvolјavao da trenira vaterpolo, jer je on čuo „da je to štetno po zdravlјe“. Tako je prve 3-4 godine uglavnom plivao, nosio i mazao vaterpolo loptu lojem po šavovima (čuvene marke ,,Uok“) i tajno se loptao i šutirao na gol, kada „matorci“ odu kući. Možda, zahvalјujući tome, bio je najbolјi mladi „kraulaš“ u klubu. Osvojio je treće mesto na Pionirskom prvenstvu Srbije 1955.godine, na 100 metara kraul.

Pošto se „stara garda“ vaterpolista razišla, počeo je da igra u prvom timu već 1955. godine i za Jedinstvo aktivno igrao u periodu 1955. do 1962. godine. Proglašen je za sportistu godine Novog Bečeja (1962) u izboru lista „Sport“, kao prvi vaterpolista, kome je ta čast pripala.

Na kraju godine prelazi u beogradsku Crvenu zvezdu koja se takmičila u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije i uspešno igra za najbolјu ekipu koju je do tada klub imao. (Revija „Crvena zvezda“ 1945-1995).

Kao takmičar nastupao je još za PVK Odred (Kikinda), PVK Spartak (Subotica) i VK Proleter (Zrenjanin), koji su se takmičili u Drugoj saveznoj ligi Jugoslavije. Selektovan je za mladu reprezentaciju Jugoslavije koja je trebala da se takmiči na Evropskom prvenstvu 1963. godine u Lajpcigu, ali je Istočna Nemačka, otkazala organizaciju takmičenja. Takmičarsku karijeru je završio u VK Proleter kao igrač u 38. godini.

U vaterpolu je bio aktivan više od pola veka, kao igrač, sudija, delegat, funkcioner u VS Vojvodine, Srbije i Jugoslavije. Kao trener u VK Proleter inicirao je stvaranje vrhunskih igrača, koji su karijere nastavlјali u najbolјim jugoslovenskim i evropskim klubovima. Kao arhitekta uradio je idejne projekte za bazene u Zrenjaninu (koji su izgrađeni) i u Novom Bečeju (koji nije realizovan), kao i urbanističko idejno rešenje novobečejskog keja (koje je realizovano) uz svesrdno angažovanje još jednog novobečejskog vatepoliste Milorada Kiseličkog, koji je u to vreme bio direktor Urbanizma u Novom Bečeju.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak