Prilog

Generacija posleratnih plivačica i plivača, a posebno vaterpolista, bila je najuspešnija po rezultatima, koje su postizali na nivou Banata, Vojvodine i Srbije. Takmičenja na kojima su učestvovali su bila sistematski organizovana, treninzi su održavani dva puta dnevno (u trajanju 2-3 sata), a najvažnije od svega je bilo da su se plivači/vaterpolisti zadržavali i takmičili za Jedinstvo u trajanju 5-10 godina.

Posebno je bilo važno što su plivačka i vaterpolo ekipa zajedno provodili sate u vodi, na treninzima, a dane i večeri zabavlјajući se i uživajući u istom društvu. Bilo je to sportsko druženje u bazenima i prijatelјstvo negovano mesecima i godinama, koje traje i danas.

Interesantno je da su se plivanjem i vaterpolom bavili sestre i braća. Tako su, još u predratnom periodu, plivali braća Sauer Pavle i Jovan, brat i sestra Tolamčev Olivera i Zvonko, braća Ivanić Radomir i Dušan, da bi im se posle rata pridružio i treći brat Sava, braća Kiselički Vladimir i Milorad, Marić Milivoj i Zlatoje, Berbakov Milorad i Živorad, Popov Ivan i Dušan i sestre Stambolić Vera i Mirjana.

Mnogi od ovih takmičara i takmičarki su se afirmisali u plivanju i vaterpolu u novobečejskom Jedinstvu, a neki su nastavlјali svoje sportske karijere u drugim, većim klubovima kao igrači, sudije, treneri, sportski funkcioneri. Velika većina ovih sportista su završili visoke škole, postali afirmisani inženjeri, doktori, profesori, sudije i advokati, a mnogi od njih dostizali su visoki domen u svojoj profesiji. U ovoj Hronici navedeni su pojedinci koji su u sportu ostvarili visoke rezultate, ali i drugi, koji nisu posebno istaknuti, zaslužuju sve pohvale za entuzijazam i uloženi trud radi afirmacije plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju, Vojvodini i Srbiji.

Plivačice u periodu od 1951. do 1958. godine

1. Olivera Tolamčev (1924) - kraul i leđno

2. Dubravka Nešović (1933) - prsno

3. Marica Štefkić (1936) - kraul i leđno

4. Jelka Bugarski (1936) - prsno

5. Dara Grujić (1937) - leđno

6. Olga-Goga Velisavlјev (1938) - prsno

7. Zorica-Beba Belјuc (1939) - prsno i leđno

8. Nada-Nadica Vukčević (1939) - kraul i beterflaj

9. Smilјka Petrović (1940) - prsno

10. Vera Stambolić (1941) - leđno

11. Spasa Kolarov (1943) - prsno

12. Magda Šnajder (1943) - prsno i beterflaj

13. Mirjana Stambolić (1945) - prsno i leđno

Kraće biografije plivačica date su za najistaknutije, ne umanjujući značaj i svih ostalih koje su plivale u to vreme.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak