Vranјevčani zavoleli vaterpolo

Publika, koja je dolazila na plivačka i vaterpolo takmičenja, dok su se ona održavala na Tisi, bila je pretežno iz dela grada oko centra i uz reku, tj. iz Novog Bečeja, dok je Vranjevčanima to bilo daleko, jer su se oni uglavnom kupali „kod grada“ i ostrva. Premeštanjem aktivnosti kluba na „Banju“ vaterpolo je počeo da privlači i momke iz Vranjeva (drugog dela Novog Bečeja) da treniraju, a njihove porodice, prijatelјe i komšije da dolaze kao publika na takmičenja.

Vaterpolisti Jedinstva na Banji 1960. godine Sa leva: Milorad Berbakov (kapiten), Zlatoje Marić, Petar Fa, Živorad Berbakov, Milorad Kiselički, Vladimir Davidović, Mirolјub Matić

Pošto je Milivoj Marić otišao iz Novog Bečeja, za trenera je angažovan poznati plivač i vaterpolista Proletera iz Zrenjanina Ivan Jagodić-Krampi, koji je prestao sa aktivnim igranjem. On je doneo ozbilјnost u treninzima, ambicioznost, disciplinu i insistirao da se sve na treningu, uklјučujući i šuteve na gol, radi iz pokrsta i sa raznih mesta, jednom rečju nešto novo što do tada u Novom Bečeju nije bilo viđeno. Posebno je insistirao na masovnosti, tako da su se uz prvu ekipu priklјučili i mnogo mlađi igrači: Ivan Kovačev, Pavle Sauer, Sava Petraškov, Slobodan Terzić, Rada Spasenovski, Slobodan Bošnjak, Svetozar Džigurski, Ivan Glavaški, Milan Nešić i drugi.

Najveći problem za odigravanje utakmica na „Banji“ bio je nedostatak izgrađenih prostorija koje bi se koristile za garderobe gostujuće i domaće ekipe, sudije i delegata. To je rešavano šatorima koji su montirani neposredno pre početka utakmice.

Te godine je takmičenje organizovano kao prvenstvo Srbije po razredima, tako da je Jedinstvo igralo u Drugom republičkom vaterpolo razredu, zajedno sa Studentom iz Beograda, Radničkim iz Kovina i Proleterom iz Zrenjanina. Na turniru u Zrenjaninu, na „Brankovanu“ Jedinstvo je prvi put u svojoj istoriji uspelo da pobedi Proleter sa 5:3. Najzadovolјniji su bili trener Jagodić i igrač Petar Fa, koji je došao iz Proletera, jer nije imao mesta u njihovoj ekipi. On je sa ponosom govorio da je otišao u bolјi klub, te sada i da mu plate, ne bi igrao u Proleteru. Drugi turnir je održan u Novom Bečeju na kojem je Jedinstvo pobedilo sve protivnike i zauzelo prvo mesto u Drugom republičkom razredu Srbije, odnosno peto mesto u Srbiji.

Nažalost, na kraju sezone, trener Jagodić je napustio klub i vaterpolo sport i posvetio se profesionalnoj glumi.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.