Nastupi pod imenom Partizan

U 1955. godini, nemamo podataka o rezultatima plivača i veterpolista pod imenom Jedinstvo, pošto su na sceni plivači i vaterpolisti iz Novog Bečeja, pod imenom Partizan. Bila je to, najverovatnije šira društvena akcija u cilјu popularisanja Društva za telesno vaspitanje Partizan, koje je imalo, između ostalog i plivačku sekcija.

Dvojica najbržih: Živorad Berbakov i Mirolјub Matić

U ovoj godini novobečejski plivači su imali više nastupa pod ovim imenom u okviru Plivačkog podsaveza Zrenjanina, ali i prvenstva Srbije. Pionirska ekipa Partizana učestvovala je na prvenstvu Srbije, koje je održano u Zrenjaninu, za plivače i plivačice do 14 godina. Od 16 klubova, koliko je učestvovalo, 14 je bilo iz Vojvodine. Novobečejci su nastupili sa šest takmičara, imali su nekoliko zapaženih rezultata, da bi na kraju zauzeli 6. mesto sa 12 bodova iza Radničkog iz Ćuprije (192 boda), Poleta iz Sombora 191, Proletera iz Zrenjanina 116, Sente 69, i Jugoslavije iz Beograda sa 27 bodova.

U novobečejskoj postavi bile su dve plivačice: Smilјka Petrović i Vera Stambolić i četiri plivača: Zlatoje Marić, Milan Perović, Mirolјub Matić i Živorad Berbakov. Vođa puta i trener bio je Milivoj Marić.

Prema propozicijama, troškove puta i boravka takmičara i njihovog trenera, snosio je Plivački i vaterpolo savez Srbije, pod uslovom da se takmičar ili štafeta plasiraju na jedno od prva tri mesta.

Uspeh na takmičenju je bio polovičan, u trci na 50 m leđno za pionirke, Vera Stambolić je bila treća, a kod pionira Mirolјub Matić je na 100 m delfin bio drugi, dok je Živorad Berbakov na 100 m kraul bio treći. Za mali novobečejski klub, bio je ovo izuzetan uspeh, jer su učestvovali i plivači „velikih” klubova: Proletera iz Zrenjanina, Poleta iz Sombora, Radničkog iz Ćuprije, Spartaka iz Subotice i drugi.

Za klub je ovaj uspeh predstavlјao podvig i refundaciju znatnih novčanih sredstava, a za takmičare, najveći doživalјaj nisu bile trke, već situacija da su prvi put u životu spavali u hotelu („Central“ u Zrenjaninu) i da su prvi put doneli diplome sa nekog većeg takmičenja.

Drugi u skokovima u vodu

U istom terminu u Zrenjaninu je održano i prvenstvo Plivačkog podsaveza Zrenjanin u skokovima u vodu. Pioniri iz Novog Bečeja su zauzeli drugo mesto sa 131 bodom, iza Radničkog iz Kovina 141, a ispred Jezera iz Bele Crkve 33, Partizana iz Kleka 12 i Mladosti iz Perleza.

Omladinci Partizana iz Novog Bečeja su 1955. godine, na prvenstvu Plivačkog podsaveza Zrenjanina, zauzeli četvrto mesto, iza Radničkog iz Kovina, Proletera iz Zrenjanina i Dinama iz Pančeva, a ispred Studenta iz Zrenjanina i Radničkog iz Kikinde.

U izveštaju Plivačkog podsaveza Zrenjanin za 1955. godinu, rangirane su sve 24 ekipe, koliko ih je bilo u podsavezu, Partizan iz Novog Bečeja, je po rezultatima, godinu završio u prvoj grupi u kojoj je svrstano sedam ekipa.

U ovoj godini trenerski plivački kurs, od 1. do 19. jula u Zrenjaninu, završio je student iz Novog Bečeja Imre Đetvai (1934), a instruktorski tečaj za vaterpolo i plivanje Sava Ivanić i Aleksandar Marčić.

Vaterpolisti nisu otputovali u Belu Crkvu

Ova, 1955. godina, karakteristična je po veoma lošim uslovima za trening plivača i vaterpolista, jer su splavovi ostali celo leto van Tise, tako da su takmičari bili prinuđeni da treniraju u „živoj“ reci, tekućoj vodi. Za plivanje je to bilo i podnošlјivo, ali za vaterpolo su uslovi za igru bili nemogući. Pored toga, ekipa je imala problem da se kompletira, jer „stari asovi“ braća Ivanić, Marčić, Vojnov nisu više živeli u Novom Bečeju, a igrači srednje generacije Milorad Berbakov, Gurjanov, Štaud, Ivan Popov i Milivoj Marić su završavali gimnaziju, polagali veliku maturu i upisivali se na fakultete. Tako da te, 1955. godine, vaterpolo ekipa nije uspela da se sakupi i ode na prvenstvo Banata u Belu Crkvu, mada su u pomoć timu bili pozvani dečaci Živorad Berbakov i Zlatoje Marić i momci koji se i nisu ozbilјnije bavili ovim sportom Marko Vukčević i Milan Perović. Umesto Jedinstva, na tom prvenstvu učestvovao je Partizan iz Novog Kneževca. Prvak Banata postao je Radnički iz Kikinde, a poslednji (šesti) je bio Partizan iz Novog Kneževca.11


11 “Zrenjanin“ br. 149 od 13.08.1955.g

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak