Prva smena generacije

Posle tri godine velikog entuzijazma i okuplјanja većeg broja plivačica, plivača i vaterpolista „stara garda“ počinje da se osipa. Trener ekipe, Radomir Ivanić, odlazi u Francusku, Dubravka Nešović, student muzičke akademije i u letnjem periodu ostaje u Beogradu, Zvonko Tolmačev takođe živi i radi u Beogradu, kao vojni inženjer, Branislav Vojnov-Banaš i Sava Ivanić su u mornarici (JNA), Vladimir Kiselički studira i živi u Ljublјani, tako da na plivačko-vaterpolo scenu stupaju devojke kao i momci srednje generacije od 15 do 18 godina (Dara Grujić, Nada Vukčević, Zorica Belјuc, Vladimir Davidović Nјora, Milorad Miša Berbakov, Mihajlo Gurjanov Gura, Mirolјub Mira Jakšić, Ivan Popov, Karlo Štaud i dr.).

Centar Jedinstva Manojlo Gurjanov

U to vreme i na takmičenjima zrenjaninskog podsaveza, prema propozicijama za plivačka takmičenja za 1954 godinu, počinju da se plivaju duže trke (200 i 400 m slobodnim stilom, tj. kraulom, 200 m prsno i štafete 4x100 m slobodno).

Prema pravilima vaterpolo igre tih godina, igralo se 2x10 minuta čiste igre, kada se plivalo na loptu, ali se takođe i posle svakog postignutog gola počinjalo kao i na početku utakmice, tj. svi su se vraćali na liniju svoga gola, a najbrži (ili najodmorniji) igrač plivao je po loptu. Zbog toga su u ekipama bili posebno cenjeni brzi plivači, koji su svojoj ekipi mogli da obezbede početak napada i desetak puta na utakmici. Vreme napada jedne ekipe nije bilo ograničeno, tako da su treneri pravili taktiku na bazi čuvanja rezultata, čim bi se jedna ekipa odvojila rezultatski 2-3 gola od protivnika.

Interesantno je i to da je tada vladalo mišlјenje da zbog težine bavlјenja vaterpolom, pioniri do 14 godina ne treba da igraju vaterpolo, već samo da plivaju. Pored toga, juniorska prvenstva države i Srbije su se odvijala kao jednostruki turniri, jednom u godini, za igrače do 18 godina starosti.

Mladi vaterpolisti Jedinstva su 1954. godine učestvovali na omladinskom prvenstvu Srbije. U „A“ grupi postigli su sledeće rezultate: Radnički (Kikinda) - Jedinstvo (Novi Bečej) 7:1, Radnički (Kovin) - Jedinstvo (Novi Bečej) 4:7, Proleter (Zrenjanin) - Jedinstvo (Novi Bečej) 13:0

Tabela grupe „A“:

1. Proleter (Zrenjanin) 3 3 0 0 23:2 6

2. Radnički (Kikinda) 3 2 0 1 16:5 4

3. Jedinstvo (Novi Bečej) 3 1 0 2 8:24 2

4. Radnički (Kovin) 3 003 4:18 0

Nakon takmičenja po grupama, novobečejski vaterpolisti su u borbi za peto mesto igrali sa trećeplasiranom ekipom iz grupe „B“ subotičkim Spartakom, koji je bio uspešniji, pobedio je Jedinstvo 8:1. Tako da su novobečejski omladinci, u svojoj prvoj takmičarskoj godini, zauzeli šesto mesto u Srbiji.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.