Doček gostiju iz Beograda

Ideja novobečejskih plivača je prihvaćena, ali zbog problema oko dobijanja dozvole plivačka manifestacija nije održana, kako je planirano 1. i 2. avgusta, nego 28. i 29. avgusta 1943. godine.

Zvezda plivačkog mitinga Severin Bjelić

Iz rukopisa Branislava Kiseličkog „Veliki plivački dan“ izdvajamo deo koji opisuje doček beogradskih sportista:

Mnogi već sa nestrplјenjem očekuju dan utakmice... plivači se ozbilјno spremaju... termin je već blizu, a dozvole još nema. Šta da se radi?

Odložiti! Bilo je najkraće rešenje... a zatim je utvrđen termin: Bob dolazi 28. avgusta.

Kakav slavan dan. Da očekujemo i pozdravimo „Sevu" „Koju", „Jaru" i ostale, a sa žalјenjem konstatujemo da „Cane" Boško, Stojilјković i Đorđević nisu došli. Ali to ne sme da kvari raspoloženje. Po velikoj prašini na kolima i peške ulazila je u Bečej nasmejana, raspoložena grupa od preko 50 gostiju i domaćih. Uz dobacivanje, šale i upoznavanje stiže se u prostorije, a onda nastaje ono strašno: raspodela gostiju. Bilo je tu i jeda i vikanja i nesporazuma. Problem se teško rešio, jer je broj gostiju bio neočekivan, a dosta mesta je trebalo i za fudbalere „SK 1913", koji su došli zajedno sa našim gostima.

Tek oko 1 sat smo se razišli da bi se sastali na našem„plivalištu" popodne.

Naši se gosti nisu malo iznenadili kada su na našem„plivalištu" videli otvorenu reku „Pa gde ćemo plivati" pitali su uzbuđeno, teško shvatajući naša objašnjenja da će sve na vreme biti uredu. Upoznavanje sa vodom, loptom i novim drugovima prekinula je fudbalska utakmica sa „SK1913" na koju smo otišli svi, ali odvojeno od gostiju, jer nam se navijačke ideje nisu slagale. Utakmica je bila uzbudlјiva, pa i naše raspoloženje. Ali nam to nije smetalo da se uveče sastanemo sa Bobovcima u sasvim drugarskom duhu.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.