Aktivnosti pre Drugog svetskog rata

Prvi organizovani oblici plivačkog sporta javlјaju se, već krajem XIX veka, u više gradova na prostoru današnje Vojvodine, pre svih u Somboru, Subotici, Zrenjaninu i Senti. Prva plivačka sekcija osnovana je 1887. godine u Somboru, u okviru Somborskog sportskog udruženja. Takva udruženja formirana su potom u Subotici, Zrenjaninu i Senti, a kasnije, između dva svetska rata, u Novom Sadu, Kikindi i Novom Bečeju.

Žitni magacin u Novom Bečeju

Prvo prvenstvo Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca u plivanju održano je na Bledskom jezeru, 28. avgusta 1921. godine, da bi se potom organizovalo svake godine. Mesec dana kasnije, 2. oktobra 1921. godine, u Zagrebu osnovan je Jugoslovenski plivački savez, kao udruženje pet podsaveza Beograda, Ljublјane, Sombora, Splita i Zagreba. Taj savez je od prvog dana postojanja vodio brigu o plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu. Nakon toga počinju se osnivati novi klubovi širom zemlјe i organizovati plivačka takmičenja.1

Plivači Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca se prvi put pojavlјuju na nekom međunarodnom takmičenju 1923. godine u Švedskoj i Danskoj, a naredne, 1924. učestvuju na VIII olimpijskim igrama u Parizu. Nastupilo je pet plivača: Smokvina na 100 slobodno, Venterini i Sentđerđi na 400 slobodno, Roje na 1500 slobodno, Pavelić 200 metara prsno i štafeta 4x200 slobodno (Arčanin, Roje, Smokvina i Venturini). Premijerni nastup plivača, na najvećem sportskom nadmetanju, nije bio naročito uspešan, svi su ispali u predtakmičenju.


1 Enciklopedija fizičke kulture, Zagreb 1977, knjiga 2, str. 68

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je 1872. godine, car Franja Josif sa svojim parobrodom pristao u novobečejsku luku, te nastavio svoj put karucama za Beodru?