Uvod

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju, obuhvata razdoblјe više od pet decenija, od 1934. do 1989. godine, u kojem su plivanje i vaterpolo, a u jednom periodu i skokovi u vodu, bili veoma popularni.

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju

U bogatoj i dugoj istoriji ovih sportova, aktivnosti su se odvijale, po fazama sa čestim prekidima, koji su nekada trajali samo nekoliko godina, a nekada i celu deceniju. Uglavnom je sve zavisilo od entuzijazma pojedinaca ili grupe zalјublјenika, koji su u letnjem periodu, od dva do tri meseca, mogli i hteli da svoje slobodno vreme posvete Tisi i improvizovanim bazenima, koji su u periodu od 1935. do 1958. godine, na njoj bili montirani. U jednom periodu vaterpolo je postao dominantan sport u odnosu na plivanje, a umesto Tise, mesta za treninge i takmičenja bili su, prvo „Banja“ kod Fabrike cigle i crepa „Polet“, a potom Kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Mada osamdesetih godina prošlog veka, nije bilo organizovanog rada sa vaterpolistima, oni su učestvovali na svim takmičenjima i u svim starosnim kategorijama, koje je organizovao Vaterpolo savez Vojvodine, zahvalјujući pre svega angažovanju Zlatoja Marića, koji je selektovao ekipu od domaćih i mlađih vaterpolista, prvoligaša susednog Bečeja. Tako je bilo sve do 1989. godine, kada su vaterpolisti poslednji put učestvovali na prvenstvu Vojvodine, da bi potom klub prestao sa aktivnostima i radom.

Plivanje i vaterpolo, u Hronici pratimo kroz tri perioda:

Prvi zaveslaji (1934 - 1946)

Zlatno doba (1951 - 1966)

Poslednja decenija (1977 - 1989)

Pored aktivnosti novobečejskih plivača, vaterpolista i sportskih radnika tog vremena, u knjizi su delimično obuhvaćene i njihove sportske aktivnosti u drugim klubovima, armijskim takmičenjima, sportskim asocijacijama republičkog i saveznog nivoa, u kojima su se takmičili ili bili aktivni učesnici.

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju

Takođe su, kraćim biografijama, obuhvaćeni i „izdanci“ (kćeri i sinovi) Novobečejaca, koji su nastavili tradiciju svojih roditelјa u drugim sredinama, vrlo uspešno, ne zaboravlјajući i poštujući svoje „korene“.

Izvori za pisanje hronike bazirani su na pisanim materijalima, sportskoj i dnevnoj štampi, izdatim knjigama o vaterpolu, sećanju učesnika, kao i dokumentaciji Vaterpolo saveza Vojvodine.

Nemerlјive dragocenosti su i pisani materijali i fotografije koje je Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju ostavio savremenik i učesnik (posebno u predratnom i ratnom periodu) Branislav Kiselički. Veoma su značajna dokumenta ustupili Branislav Vojnov - stariji, Sava Ivanić, Branislav Vojnov - mlađi, a deo dokumentacije obezbeđen je posthumno od Manojla Gurjanova i Zlatoja Marića.

Posebno su značajna svedočenja i sećanja učesnika sportskih takmičenja u plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu u posleratnom periodu, koja od zaborava čuvaju ceo jedan životni i sportski opus Novobečejaca u dvadesetom veku, kada su svoje najbolјe godine proveli na reci Tisi, „Banji“ kraj „Poleta“ i Kanalu Dunav - Tisa - Dunav, srčano braneći boje svog kluba.

Sadržaj

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.