Previous Next

Karolј Andre

Karolј Andre je rođen 21.07.1951. godine u nekadašnjem novobečejskom porodilištu, koje se nalazilo u komšiluku porodične kuće oca Šandora, mašinbravara i električara.

Osnovnu školu je završio u rodnom mestu dok je srednje obrazovanje stekao u Subotici. Svoj kratki radni vek je proveo u Novom Sadu i u Novom Bečeju kao laborant.

U Novom Sadu je počeo sakuplјanje poštanskih maraka da bi nastavio sa razglednicama, fotografijama i dokumentima vezanih za svoj rodni grad, Novi Bečej. Bio je član Udruženja Filatelista Novi Bečej (1974–1976, 1981–2009) i Društva Filatelista Novi Sad (1976–1981). Zbirku poštanskih maraka Kralјevine Jugoslavije je izlagao u Beogradu 1993. i Novom Sadu 1999. godine i bio ocenjen sa velikom srebrnom medalјom, dok je 2003. godine u Temišvaru istoj zbirci pripala pozlaćena medalјa. U Novom Bečeju je svoju kolekciju starih novobečejskih razglednica prikazao svojim sugrađanima u Domu kulture 1983. i 1989., u Klubu Skladište 2004, a u Glavaševoj kući za Noć muzeja 2010. godine.

Paralelno sa sakuplјanjem dokumenata o Novom Bečeju bavi se i istraživanjem prošlosti svoga zavičaja. Iz svoje bogate arhive i o novim saznanjima iz prošlosti rodnog mesta, podario je Novobečejcima četiri publikacije u vidu knjiga koje su štampane u periodu 1994. i 2014. godine.

Povremeno  je bio učesnik raznih izložbi pri Domu kulture Novi Bečej i saradnik Zrenjaninskog i Kikindskog Narodnog muzeja.

Tags:

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.