Živorad Berbakov

Živorad Berbakov

Rođen u Bočaru 1941. godine, u svešteničkoj porodici. Okupaciju proveo u Novom Miloševu, da bi se cela porodica 1945. godine preselila u Novi Bečej. Osmogodišnju školu završio u Novom Bečeju, gimnaziju u Zrenjaninu, a sa 24. godine Arhitektonski fakultet u Beogradu. Specijalizirao prostorno planiranje na postdiplomskim studijama u Beogradu.

Dve godine radio je kao profesor u Srednjoj građevinskoj školi u Kikindi, a potom kao samostalni urbanista u Zavodu za urbaniam i Direkciji za izgradnju u Zrenjaninu. Uporedo je radio kao spolјni saradnik u Srednjoj građevinskoj školi i Fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu.

Pored urbanizma i prostornog planiranja bavio se projektovanjem arhitektonskih objekata, stambenih zgrada i kompleksa otvorenih i pokrivenih bazena. U Novom Bečeju projektovao je više objekata, autor je idejno urbanističkog rešenja Tiskog keja, a projektovao je i više zgrada u Novom Miloševu.

Kao aktivan sportista bavio se, odbojkom, stonim tenisom i plivanjem, a najveće domete ostvario kao vaterpolista igrajući za “Jedinstvo“ iz Novog Bečeja, „Odred“ iz Kikinde, prvoligaša „Crvenu zvezdu“ iz Beograda, „Spartak“ iz Subotice i „Proleter“ iz Zrenjanina.

 

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.