Vera Budić Bešlin

…rođena je u Novom Bečeju, 3. maja 1951. godine, kao treće dete u porodici.

Detinjstvo je provela u Novom Miloševu, gde je završila osnovnu školu, nakon čega je pohađala gimnaziju u Zrenjaninu, a završila je u Novom Bečeju.

Celog života bila je bolesna od bubrega. U devetnaestoj godini lekari su se borili za njen život. U to vreme bila je u Beogradu, na Filološkom fakultetu. Studirala je srpski jezik i jugoslovensku književnost. Uporedo sa studijama radila je u Zavodu za ekonomske ekspertize na Novom Beogradu.

Posle kraćeg vremena udala se i rodila devojčicu.

Zaposlila se u poljoprivrednoj firmi „Biserno ostrvo“, što je za nju bilo „špansko selo“.

Iz ljubavi, amaterski i volonterski, u Domu kulture pronašla je drugu kuću. Tamo je upoznala najveća imena srpske kulture.

Osnovala je dečju dramsku sekciju, adaptirala bajke i spremala novogodišnje predstave.

Pripremala sa grupom odraslih književne večeri, učestvovala u promocijama knjiga, pevala u horovima od osnovne škole, preko gimnazije, do gradskih horova u Novom Bečeju. Jedan od horova, kojim je dirigovao Danijel Mesaroš, dobio je Oktobarsku nagradu opštine Novi Bečej.

Oprobala se i u novinarstvu, kao dopisnik „Dnevnika" u podlisku „Novobečejska hronika".

Organizovala i vodila modnu reviju u hotelu „Tiski cvet“.

Osnovala Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i Društvo za zaštitu životinja u Novom Bečeju.

Organizovala i učestvovala u svetosavskim balovima, a jedne godine je imala tu čast da organizuje Svetosavsku akademiju.

U pedeset sedmoj godini krenula je na dijalizu.

Pisala je celog života, od dnevnika do prve knjige.

Između toga, bilo je pesama, pa raznih priča, jedna komedija i haiku poezija.

Iako bolesna, život nije propustila, a kako ona kaže - Bog joj je u tome pomogao.

Živi i stvara u Novom Bečeju.

 

Ni na nebu ni na zemlji

Tags:

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.