Lazar Mečkić

Rođen je u selu Kumane, 8. septembra 1917. godine, a sa roditeljima se, 1928. godine, preseljava u Novi Bečej. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Bečeju, a Višu ekonomsku u Beogradu.

Lazar Mečkić

U Zrenjanin se doselio 1946. godine i zaposlio u Fabrici šećera. Ubrzo, Ministarstvo industrije ga zapošljava u svom kabinetu gde ostaje pet godina, iza čega odlazi na rad u Kaštele, pa u Pančevo, potom ponovo u Beograd u kabinet Savezne privredne komore. Kao predstavnik Privredne komoreJugoslavije radio je i u Budimpešti.

Tokom svog radnog veka, kao ekonomista, u raznim stručnim listovima i časopisima, objavio je preko 250 članaka i privrednih komentara. Izradio je dvadesetak studija među kojima jednu o razvoju industrije stakla u Jugoslaviji. Ekonomska politika objavljivala je njegove aktuelne radove iz oblasti privredne politike.

Odlaskom u penziju, sa napunjenih šezdeset godina života, Lazar Mečkić, svoj dalji životni tok usmerava radom na negovanju zavičajne kulture, kao istraživač i kao publicista.

Napisao je deset knjiga: Istorija staklarstva u Jugoslaviji, Čari prošlih dana - Novi Bečej 1929-1935. god., Plam zavičaja, Uloga Novobečejaca u razvoju srpskog pozorišta, Devedeset godina fudbala u Novom Bečeju, Teodor Pavlović - život i delo, Da se podsetimo na Novi Bečej i Novobečejce, Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju, od najranijih vremena do 1941., Život prolazi, sećanja ostaju. Početkom ove godine iz štampe je izašla i njegova knjiga Sećanja na moja putovanja.

Dobio je značajna priznanja, odlikovan Ordenom rada za zlatnim vencem, Srebrnom plaketom Privredne komore Jugoslavije, spomen medaljom SEV-a, Oktobarskom nagradom SO Novi Bečej, a ponosan je i na svoje članstvo u Matici srpskoj. Sve to, i štošta drugo, moći će da se pročita u njegovom novom autobiografskom delu, Autobiografija, već spremnom za štampu.

Kao dečak, opčinjen, naslikao je prvu sliku, Novi Bečej sa bačke strane, a slikarstvom je počeo ozbiljno da se bavi tek u svojoj pedeset četvrtoj godini. Od tada je naslikao više od osam stotina akvarela i slika u ulju, od kojih su dvestotinak vedute Novog Bečeja i Vranjeva. Samostalna izložba iz 1979. godine, koja je bila postavljena u Galeriji privredne komore Jugoslavije, a naslovljena kao Godine i želje, svojom neobičnom simbolikom u nazivu govori o njegovim prvim slikarskim emotivnim relacijama, željama iz detinjstva, i uvek se rado seća te svoje prve izložbe ulja i akvarela.

„Zavičajac" br. 27-28/2006. donosi tekst člana uredništva časopisa, Dejana Bošnjaka, učitelja u penziji, o stvaralačkom, književnom i slikarskom radu, gospodina Mečkića, ilustrovanim sa dve njegove slike.

Upravo zaslugom D. Bošnjaka u celini nam je bila dostupna građa za biografiju našeg Zavičajca, Lazara Mečkića, kome, u ime Društva zavičajaca Zrenjanina, čestitamo njegov devedeseti rođendan.

 

Čari prošlih dana

Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju

Devedeset godina fudbala

Da se podsetimo na Novi Bečej i Novobečejce

Autobiografija

Život prolazi sećanja ostaju

Teodor Pavlović - život i delo

Plam zavičaja

Podržite sajt

Ukoliko želite, donacijom, da pomognete razvoj sajta.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak