Staza, kojom idu budale

Kuda ćeš ti bre? zabrundao je hrapavi muški glas.

Stajao sam na travnjaku, okrenuo se iznenađen vikom. Ugledao sam nepoznatog čoveka, zajapurenog, koji mlatara rukama i još nešto dovikuje. To nešto "nisam čuo " jer sam mislio da se nepoznati ne obraća meni.

"Tebi govorim, je si li lud ili gluv?"

Tada sam već bio siguran da se obraća meni.

Nisam ni lud ni gluv, za razliku od vas, jer način kojim govorite i to što pokušavate bezuspešno da poletite, upućuje me na takav zaključak.

No ostavimo to, u čemu je problem.

"Zar ne vidiš da ideš preko travnjaka”?

Da, vidim idem preko travnjaka. Travnjak je i formiran da se po njemu šeta, uživa u mekoći trave, legne i odmori na njemu... a ja momentalno idem preko travnjaka jer je tuda najbliži put do one kuće, u koju sam se uputio.

"Vidiš li onu betonsku stazu?" pitao je neznanac pokazujući mi na betonsku traku koja je vodila u suprotnom pravcu od onoga kojim sam krenuo.

“Idi po njoj. Znaš li koliko budala prolazi tim pravcem kojim ti sada ideš i uništava nam travu, na tom mestu?" nastavio je, istim tonom, još žešće gestikulirajući.

Mislite na onu stazu koja vodi oko kvarta, pa na pešački prelaz i skreće kod ugla, pitao sam?

“Opet se praviš blesav, na tu stazu mislim. Imaš li uopšte predstavu zašto je ona staza napravlјena?"

Iskren da budem, nemam tu "predstavu", pogotovo što je ta staza duža i ne vodi onamo kuda sam ja krenuo.

Kažete, puno budala prolazi ovim putem? Ima li više onih koji se ovuda zapute, ili onih što idu onom stazom?

"Previše, zato su mene i postavili ovde, da takvima kao što si ti ne dozvolim da prolaze i ne uništavaju nam travnjak. Onom stazom, bi retko ko i pošao, da mene ovde nema.”

Puno budala koje idu jednim putem, i malo pametnih koji koriste drugi. Nije li to malo blesavo? Ne zapitaš se po nekada, ko je ovde budala a ko pametan?

"Nemoj ti meni tu da filozofiraš, nego silazi sa travnjaka", bio je uporan neznanac.

Prijatelju moj, odmahnuo sam mu rukom, pozdravi mi ti te tvoje pametne, koji su te ovde postavili, i reci da je još jedan krenuo stazom "budala", da vam ne bi ishabao onu "pametnu stazu".

Možda vam ustreba, kad shvatite, da njome, konačno, treba da odete.

Nas budale, ako nam već ovde niste izgradili stazu, ostavite na miru, da idemo našom stazom, kojom većina, makar ona bila i sastavlјena i od budala ide, odgovorio sam mu i nastavio kraćom, "stazom za budale".

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Već 10 godina se bavimo time, uporno i vredno a ipak je ostalo još mnogo toga da se uradi, mnogo posla je pred nama.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koje smatrate da bi dopunile sajt, uključite se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije na salevidak@gmail.com. Ili prosto svoje predloge, ideje, komentare kako da poboljšamo sajt iznesite Ovde

Ideju...

Za one imućnije Novobečejce koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj ove ideje, daju vetar u leđa, koji žele da budu dobrotvori, sponzori, donatori...

...stojimo na raspolaganju na broju 060 013 01 01

© 2016 Novi Bečej - Online. All Rights Reserved. Designed By SaleVidak