Milan - Mile Ostojić

Pre dolaska u Novi Bečej, Mile je igrao u velikokikindskoj Slogi, pa je tako Zvezda u njemu, 1943. godine, dobila gotovog, školovanog, fudbalera — odlično levo krilo. Pored fudbala bavio se stonim tenisom i šahom, gde je takođe beležio, za novobečejske prilike, vrlo dobre rezultate.

Milan - Mile Ostojić

Po prirodi mliram i skroman, čak stidljiv, bio je vrlo brzo zapažen i postao najomiljeniji igrač novobečejske publike. Bio je vrlo talentovan i inteligentan fudbaler, pa je zbog svoje mirnoće znao da iznenadi mnoge čuvare iz protivničkih timova, i čitavu odbranu. Svojim begovima i uspelim driblinzima Mile je dovodio protivnike u mat poziciju i postizavao golove, ili je slao centaršuteve iz kojih su drugi davali golove.

Retke su utakmice na kojima Mile nije postigao 1-2 gola, pa i onim timovima sa najvećim sportskim ugledom. Za sve vreme dok je igrao u Zvezdi bio je njen golgeter. Udarci na gol su mu bili vrlo precizni, a centar-šutevi blagi i majstorski izvedeni tako da padnu baš na pravo mesto.

Na najznačajnijim utakmicama i sa najboljim protivnicima Mile je bio nosilac svih opasnijih napada. Od njegovih prvih prodora zavisio je čitav tok igre. Svojim lakim prodorom unosio je pometnju u protivničke redove i po pravilu protivnik se od njegovih iznenađujućih begova teško smirivao. Prvi uspeli napad njemu je davao krila i do kraja utakmice ostajao bi nezadrživ. Dešavalo se da, ako mu ne uspe prvi pokušaj, zataji u najvećem delu te utakmice. Bio je osetljiv pa ga je neuspeh znao brzo demoralisati.

Njegova poslednja utakmica za tim Zvezde, spada u jednu od njegovih najuspelijih igara. U leto, ili tačnije 23. juna 1946. godine, krenula je Zvezda kamionom u Petrovgrad radi odigravanja prvenstvene utakmice sa tamošnjim Obilićem. To je u stvari bila prva utakmica posle odlaska odličnih igrača iz Zvezde. Tim je »skrpljen« od dečaka, a stariji su bili samo Bora Kovačev i Aca Beljuc. Kako je Obilić u prvoj utakmici, odigranoj u Novom Bečeju, dok je Zvezda imala odličan tim, u ravnopravnoj igri izgubio sa svega 0:1, to se od ovog gostovanja Zvezde niko nije nadao povoljnom rezultatu. Cilj je bio izbeći katastrofu.

Usput, na glavnoj ulici Novog Bečeja, prosto je uvučen u kamion Ostojić, koji je tog trenutka došao iz Kule gde je služio vojsku, pa nije ni uspeo da se javi svojima da je stigao.

U Petrovgradu je tim Zvezde, sastavljen od dečaka, svojom igrom oduševio ne samo nas Novobečejce, nego svo gledalište. Posle prvih golova, publika je navijala za Zvezdu. Zvezda je pobedila sa 4:1, a sva četiri gola postigao je Mile Ostojić, koji je sa Borom Kovačevim i bio najbolji igrač na terenu.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je, prema jednom obaveštenju iz 1846. godine  jahaća pošta polazila iz Budima u pravcima: Subotice, Sombora i Novog Bečeja, svake nedelje i četvrtka?