Milivoj - Mika Perić

Milivoj - Mika Perić

Mika je još u podmlatku Jedinstva isticao znake budućeg fudbalskog znanca. Tipičan for-igrač, sa izvanrednim smislom za kolektivnu igru, retko veštim i sigurim driblingom, osećajem za postizanje gola i vrlo izrađenim udarcem. Igrač, koji po svojim fudbalskim kvalitetima prevazilazi nivo igrača u stepenu takmičenja kao što su Zrenjaininska podsavezna liga, Banatska liga, pa čak i Vojvođanska liga. Bio je spreman da zaigra na svakom mestu u timu i svugde je davao maksimum zahvaljujući svom svestrano sportskom talentu (košarka, stoni tenis i dr.). Prema igri se odnosio kao profesionalac i ulazio je punim srcem, te je kao takav služio za primer.

Normalno je, da je sa takvim igračkim kvalitetima od ulaska u prvi tim pa do kraja svoje fudbalske karijere, predstavljao pokretačku polugu i vođu ekipe. Pored rečenog, imao je i dosta oštrine u igri, što je nedostajalo svim generacijama fudbalera Jedinstva. Mnoge utakmice se gubile zbog mlake i kombinatorne igre, naročito sa klubovima koji gaje oštar i brz fudbal.

Brzo ga zapažaju stručnjaci iz Novog Sada i Spartaka iz Subotice, ali on sve te ponude odbija i u svojoj bogatoj fudbalskoj karijeri provodi, samo jednu prvenstvenu sezonu u zrenjaninskom Radničkom, u Jedinstvu, odbijajući baš u to vreme ponude Proletera i Čukaričkog iz Beograda, koji su bili članovi druge savezne lige.

Mika je u Jedinstvu bio akter mnogih pobeda i doprineo da se osvoji prvo mesto u Banatskoj ligi i uspeh u kvalifikacijama za ulazak u Vojvođansku ligu. Bio je kapiten ekipe, koja se dva puta kvalifikovala u Vojvođanskoj ligi i sa ekipom Jedinstva postigao najveći uspeh u istoriji novobečejskog fudbala — osvajanje drugog mesta Vojvođanske lige 1982/83. godine.

Po prestanku aktivnog igranja fudbala posvetio se učenju mladih, usavršavajući se u tom pozivu na višoj trenerskoj škole. Prihvatio se treniranja prvog tima Jedinstva u najtežim danima, posle ispadanja iz Vojvođanske lige. Na tom mestu ostao je sve do marta 1989. godine, kada, zbog ispada pojedinaca na utakmici sa Banatom u Zrenjaninu u izlivu svog nezadovoljstva takvim postupcima, podnosi neopozivu ostavku na trenersku dužnost.

Mika je potpuno privržen novobečejskom fudbalu i ovaj sukob treba smatrati kao usputnu epizodicu u inače svakodnevnom povinjavanju uspesima i interesima novobečejskog fudbala.

Kao igrač bio je omiljen među drugovima i publikom, a kao čovek cenjen i poštovan.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da se sušara lekovitog bilja »Alkaloid« nalazila na današnjem mestu upravne zgrade Polet Nexe grupa sve do kraja  sedamdesetih godina XX veka?