Osnivanje fudbalskog kluba Polet

U nastojanju da se poboljša i unapredi kvalitet novobečejskog fudbala i stvori veće interesovanje kod publike i tako obezbedi bolja materijalna osnova, osniva se pri Fabrici cigle i crepa »Polet«, fudbalski klub Polet. Smatralo se da će rivalstvo biti poseban mamac za gledaoce, a da ti međusobni susreti neće iziskivati skoro nikakve troškove, već će sav prihod od ulaznica ostajati klubovima za rešavanje njihovih materijalnih problema.

U prvo vreme za tim Poleta nastupali su isključivo zaposleni u Fabrici, ali je kasniji razvoj događaja nametao dovođenje igrača i van Fabrike, iz Zvezde, pa čak i iz drugih mesta.

Tako je Zvezda 1950. godine dovedena u jednu od najtežih situacija, ne samo u materijalno-finansijskom pogledu, nego je ostala i bez nekoliko odličnih fudbalera. U vojsku su otišli: Levai, Berna i Bela, a za Galetina je već rečeno da je prešao u pančevački Dinamo, novih odgovarajućih zamena nije bilo, već se moralo računati sa raspoloživim snagama, a to nije pružalo nikakvu perspektivu.

Da bi se koliko-toliko sanirala materijalna situacija, pored novosagrađene kuglane otvoren je bife u sopstvenoj režiji, koji je praktično izdržavao, pored kuglaškog, i fudbalski klub. Uprava zatim preduzima inicijativu da se povodom praznika organizuju zabave i drugarske večeri, preko kojih su takođe obezbeđivani izvesni prihodi. No, i pored svega situacija je bila takva da se očekivalo da ekipa ispadne iz dotadašnjeg, u još niži rang takmičenja.

Odsudna je bila utakmica sa Delijom u Mokrinu, pri samom kraju prvenstva. Bio je dovoljan bar nerešen rezultat pa da se ostane u ligi. Pripremalo se za ovaj susret i strepelo, pa je čak za odlazak u Mokrinu angažovan autobus iz Zrenjanina, što je bio prvi slučaj od postojanja kluba.

Zahvaljujući čvrstoj želji svih, od igrača i uprave kluba, pa do ono malo navijača što je putovalo u Mokrin, Zvezda je izvukla nerešen rezultat u poslednjem trenutku utakmice. Zbog velike napetosti, a i nesreće, Zvezda je primila gol već u prvom minutu igre i 1:0 za Delije je ostao praktično sve do poslednjeg minuta utakmice, kada je Vili Kujan postigao izjednačujući gol i utakmica se završila rezultatom 1:1.

Uprava Fudbalskog kluba Polet je vrlo ambiciozna i nastoji da dovođenjem novih igrača podigne kvalitet svoje ekipe. Tako su iz Zvezde prešli Dušan Vujackov, Kosta Živković, Bora Dimitrijević, Vili Kujan, a iz Kumana je došao Stevica Kovačev i iz Bačkog Gradišta golman Petrović.

Jačanje Poleta na račun Zvezde, dovelo je ovu u prilično lošu poziciju u prvenstvu. Relativno loš plasman na tabeli u zonskoj ligi onemogućio je Zvezdi da se pri formiranju jedinstvene Banatske lige 1950. godine nađe u tom rangu takmičenja, već ostaje u podsaveznoj zoni Zrenjanina.

Ni Polet nije imao zapaženijih uspeha u prvenstvu, iako je pored novodošlih igrača, angažovao i dobrog stručnjaka za trenera Gojka Džepinu, nekadašnjeg igrača pančevačkog Dinama. Uz Gojka Džepinu kao trenera, treba istaći i izuzetno agilnu mladu Upravu Poleta sa Ilijom Koledinim kao sekretarom i glavnim incijatorom svih akcija koje se preduzimaju za unapređenje kvaliteta ekipe i organizacije kluba uopšte.

Novi Bečej je 1950. i 1951. godine imao dva kluba. Igralište u Gradištu ostalo je Zvezdi, a Polet je trenirao na vašarištu preko železničke pruge. I Zvezda je angažovala trenera iz Zrenjanina, Ridanovića, inače profesora fiskulture.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Bočar električnu struju dobio tek 1954. godine, 1968. godine izgrađen je vodovod u naselju, a 1975. godine asfaltiran je put do prvog naselja u opštini — Novog Miloševa.

O gradu