Boža Dujin 1908.-1987.

Boža je bio svestrano umetnički obdaren. Bio je jedan od najboljih glumaca amatera, odličan pevač, muzičar, slikar-scenograf i firmopisac. Sve u svemu veliki umetnik, veseljak i vrstan zabavljač. Bio je veliki glumački potencijal, te ga je zato veliki poznavalac pozorišne umetnosti i reditelj Diletantske družine “Napredak“ iz Vranjeva Arsen Pecarski izabrao za svog najbližeg saradnika.

Bio je dugo godina nosilac glavnih uloga u komadima koje je ,,Napredak“ imao na repertoaru. Posebno je uspešno igrao komične uloge. Boža je bio rođeni komičar svestran, maštovit, razigran, raspevan i uvek stvaralački raspoložen. Nezaboravni su njegovi monolozi. Dobro je pevao i vrlo uspešno je igrao uloge sa pevanjem. Sve što je na pozornici izvodio, sticao se utisak da ne glumi, već da prosto živi u ulozi.

U ,,Napretku“ je pored glume imao značajnu ulogu i kao scenograf. Što god su se on i čika-Arsen Pecarski dogovorili, to je Boža izveo na sceni.

Mnogi, najlepši naslovi trgovačkih radnji (firme) u Novom Bečeju, tridesetih i četrdesetih godina 20 veka, bile su delo Bože Dujina.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Sadržaj

Da li ste znali...

da je novobečejac Jožef Feher kupio od engleske firme Klejton Šatlevart 1852. godine prvu vršalicu u Ugarskoj, koja je radila sve do 1900. godine?