Ponovo u Industriji stakla – Pančevo

Kad je generalni direktor Staklare Dupur doznao da sam podneo otkaz na položaj direktore Žitoprometa nagovarao me je da se vratim u Staklaru.

U industriji stakla sam postavljen na položaj direktora Biroa za produktivnost rada. Čitav Biro se sastojao od dve službenice i ja. Prvo što sam uradio u novoosnovanom Birou bila je organizacija preduzeća po ekonomskim jedinicama i vezivanje plata za jedinicu proizvoda. Tu našu organizaciju i nagrađivanje objavio sam prilično detaljno u časopisu „Ekonomika preduzeća“ čiji je urednik bio poznati beogradski profesor Ekonomskog fakulteta Kosta Vasiljević – Kostica.

On je ubrzo posle toga objavio da su među tri preduzeća u Jugoslaviji „Elka“ – Zagreb, „Rade Končar“ – Zagreb i Industrija stakla – Pančevo, koja su otišla najdalje u vezivanju plata za produktivnost rada, a Industrija stakla u Pančevu je ipak otišla najdalje. Ona je i troškove proizvodnje i plate vezivala za jedinicu proizvoda, što znači da su radnici zainteresovani ne samo da proizvedu što više, već i da štede na sirovinama, materijalu i električnoj energiji. Sve se to može detaljnije videti u mojim člancima objavljenim 1958. godine.

Te, 1958. godine učestvovao sam na javnom konkursu za rešavanje ekonomskog položaja preduzeća raspisanog od strane lista „Ekonomska politika“ i za svoje rešenje dobio sam drugu nagradu.

paypal PNG24
ako želite da podržite razvoj sajta donacijom

Da li ste znali...

da je staro selo Kumane je počelo da se urbanizuje već posle 1716. godine dolaskom prvog guvernera Banata grofa Klari Florimunda Mercija.

O gradu