banerKIA3

Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja danas je protestovalo zbog najave da Nexe grupa, vlasnik novobečejske fabrike građevinske keramike Polet, namerava da otvori rudnik  gline na poljoprivrednom zemljištu prve klase, što bi ovo I okolno područje isušilo i upropastilo.

Upozoravaju da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“ te da će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje, što će dovesti do još lošijih privrednih i socijalno-demografskih okolnosti u ovoj lokalnoj samoupravi.

Organizatori današnjeg protesta su udruženje poljoprivrednika "Srednja strana" i ekološko udruženje " Sivi ždral". Po njihovim rečima Novobečejci su spremni na veliku bunu jer na jedinih deset odsto zemlje najvišeg kvaliteta u novobečejskom ataru, Nexe pokušava da obezbedi kopanje gline. Ukazuju na to da je Polet u proteklim godinama već uništio 400 hektara poljoprivrednog zemljišta prve klase, a da sada postoji bojazan da, kopajući novi rudnik, ugroze 2.000 do 4.000 hektara prvoklasnih njiva.

Ukoliko uspe da otkupi zemlju od vlasnika, na koje, kako kažu, vrše razne vrste pritisaka, Nexe grupa će ozbiljno ugroziti  Novobečejce na više nivoa. Kopanjem gline spustiće nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine što će dugoročno uticati na ozbiljan pad standarda stanovnika opštine – ukazuju poljoprivredno i ekološko udruženje iz Novog Bečeja.

-Razlog našeg današenjeg okupljanja je namera Poleta da otvori rudnik, to jest kop na prvoj klasi zemljišta. Banat je poznat po zemljištu lošijeg kvaliteta, tako da svakako imamo manjak prvoklasnih oranica. Većina nas živi od poljoprivrede i borimo se da prva klasa ostane našoj deci, naravno, u poljoprivredne svrhe. Borimo se za opstanak ovog mesta – kazao je poljoprivrednik Nikola Dujin.

Naglasio je da poljoprivrednici iz Novog Bečeja žele da sarađuju sa Nexe grupom i da bi moguće rešenje bilo da se uzme zemlja lošije klase ili da se prilokom kopanja spuste za etažu niže ali to bi fabrici povećalo troškove pa ona nema takav interes.

-Zemljište koje Polet želi da kupi od poljoprivrednika je privatno vlasništvo ali većina nas nije za to. Nećemo da prodajemo jer živimo od poljoprivrede i hoćemo da naša deca ovde ostanu – poručio je Dujin.

Mirjana Nićin iz udruženja poljoprivrednika „Srednja strana“, takođe je istakla da poljoprivrednici žele da ovaj problem reše kompromisom.

-Područje Srednja strana ima oko 700 vlasnika privatnih parcela. Uvek postoji najslabija karika i svesni smo toga da se ne možemo takmičiti sa fabrikom koja se bavi proizvodnjom građevinske keramike i koja uvek ima ekstra profit. Oni su daleko solventniji od nas i mi jedino možemo da alarmiramo javnost i ukažemo na ogromnu moguću štetu – naglasila je ona pitajući zašto Polet za ekspoataciju ne uzme parcele četvrte i pete klase, koje su nešto dalje od fabrike. – U slučaju da Polet dobije dozvolu da kopa novi kop njive će biti uništene. U blizini mesta gde su ranije kopali prinosi su manji, žito ostaje patuljasto. Nakon rekultivacije eksploatisanog zemljišta na nekad najplodnijim njivama ostaju samo voda i trska. Nažalost, to je ostalo od prvoklasne banatske zemlje, a sada se može desiti da se potpuno poremeti vodni režim, da se zemljište rasuši i da se na njemu više ne može raditi – kazala je Mirjana Nićin.

Na samo nekoliko desetina metara od planiranog kopa nalazi se Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo. Glinokop bi, ukazali su nezadovoljni poljoprivrednici, doveo do njegovog potpunog uništenja, za šta bi mogli stići višemilionski penali opštini, pokrajini i republici.

Slano Kopovo predstavlja izuzetnu prirodnu vrednost i sa geomorfološkog, hidrološkog i mikroklimatskog aspekta, jedno je od najvažnijih i najosobenijih staništa ptica u Srbiji. Mag. Silvija Ivanić stručni saradnik SRP “ Slano Kopovo” odgovarajući na pitanje o mogućem uticaju glinokopa na specijalni rezervat prirode kaže da se već oseća ozbiljan nedostatak vlage, što negativno utiče na biljni i životinjski svet : “Ovo je vrlo krhko i fragilno područje ovde već i sada voda nedostaje kada bi trebalo da je bude i to je najveći problem”.

Po njihovim rečima postoji i opstrukcija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji im ne dozvoljava uvid u studiju uticaja na životnu sredinu glinokopa Nexe grupe.

Prema informacijama novobečejskih poljoprivrednika ova kompanija još uvek nije dobila zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje. Takođe, prema njihovim saznanjima, na teren će izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje ovog problema.

panel
5620
Članaka
panel
5505
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

16.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
08.06.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je jedan od glavnih aktera, pri osnivanju opere u Novom Sadu, bude naš sugrađanin Bogdan Čiplić, u to vreme upravnik Srpskog narodnog pozorišta.