banerKIA3

Nedamo da nam atar pretvore u močvaru

Novobečejci spremaju veliku bunu jer na jedinih 10% zemlje najvišeg kvaliteta u novobečejskom ataru, Nexe, grupa u vlasništvu hrvatskog državljanina, pokušava da obezbedi kopanje gline.

Ukoliko uspe da otkupi zemlju od vlasnika, na koje vrše razne vrste pritisaka, Nexe grupa će ozbiljno ugroziti  Novobečejce na više nivoa.

Kopanjem gline spustiće nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine što će dugoročno uticati na ozbiljan pad standarda stanovnika opštine.

Na samo nekoliko desetina metara od planiranog kopa nalazi se Specijalni rezervat prirode Slano Kopovo. Kop bi doveo do njegovog potpunog uništenja, za šta bi mogli stići višemilionski penali opštini, pokrajini i republici.

Jednom su se organizovali da ne dozvole tajkunima da otkupe zemlju Sokolca nego su kupili oni, sada su spremni na sve da odbrane opstanak sela i prirodnog rezervata.

Tim povodom u sredu 17.04. u 11h novobečejski pojoprivrednici vas pozivaju da vam pokažu kako izgleda površina koju uništi Nexe i gde je najplodnija, a ugrožena poljoprivredna površina oko koje se bore sa Nexe grupom i da vam kažu koji su prvi potezi koje će povući ukoliko se kop ne prebaci na nepolodniju zemlju koja zauzima oko 90%.  Okupljanje je na samom ulazu u Novi Bečej pre kružnog toka, odakle će se otići do pomenutih lokacija. Obezbeđni adekvatni sagovornici, koji će davati izjave i informacije.

Organizaori : Udruženje poljoprivrednika "Srednja strana" i ekološko udruženje " Sivi ždral"

panel
5620
Članaka
panel
5505
Fotografija

Poslednje postavljeno

Poslednje fotografije

16.06.2020. (10 fotografija)
Svadbe i običaji

Svadbe i običaji


16.06.2020. (7 fotografija)
Zemljoradnja i stočarstvo

Zemljoradnјa i stočarstvo


 
08.06.2020. (10 fotografija)
Svečanosti i provodi
Svečanosti i provodi

04.01.2020. (20 fotografija)
Kumane
Čudesni crteži profesora Letića
04.01.2020. (10 fotografija)
Folklor Kumana
Folklor Kumana

23.04.2020. (20 fotografija)
Svečani doček crkvenih zvona

Pravoslavna crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Kumanu

Da li ste znali...

da je tridesetih godina XX veka postojalo kupalište na Tisi sa dva bazena i dvadesetak kabina a nalazilo se malo nizvodno od bivše skele?