Istorijska pozadina prvog prigodnog žiga

Dana 27. marta, uoči napada Nemačke na Jugoslaviju, Hitler je saveznicima ponudio podelu plena. Prema tome, Mađarskoj sleduje, pored Bačke i Baranje, i Banat. Obećanje je ponovio i mađarskom ministru rata i ambasadoru Stojaiju (Sztójay Döme). Čim je rumunska vlada početkom aprila obaveštena da će Banat pripasti Mađarskoj, odmah je zapretila da će svojim trupama ući u jugoslovenski deo Banata. Dva dana posle reagovanja Rumuna, da bi smirio svoje saveznike,  Hitler odustaje od učešća mađarskih trupa u osvajanju Banata. Nemačka je okupirala jugoslovenski deo Banata, a Tisa je postala granica između Mađarske i nemačke okupirane teritorije. 

Kao što se vidi, mađarska vlada je ozbilјno shvatila Hitlerovo obećanje u vezi sa Banatom i već je početkom aprila počela pripreme za preuzimanje vlasti, ali nije računala na rumunske pretenzije. Dokaz tome je i to što je unapred izrađen prigodni poštanski žig povodom povratka Novog Bečeja matici – Mađarskoj.

Podržite...

Sakupljanje kulturno-istorijske građe Novog Bečeja smatramo izuzetno važnim i velikim poslom. Za nove naraštaje... sa novom tehnologijom... da vide prošlost... drugačije će ostati zaboravljena.

Dobru...

Ako posedujete neki materijal ili saznanja za koja smatrate da bi dopunila sajt, priključite nam se... Možete komentarisati članke ili nam slati materijale, fotografije... koje ćemo rado objaviti.

Ideju...

Oni imućniji Novobečejci koji mogu i žele materijalno da pomognu razvoj sajta, da budu dobrotvori (kako se nekada to radilo) mogu nas kontaktirati i dati svoj doprinos ideji koja nam je zajednička.